Kosket luokitellaan vaikeusasteen mukaan kuuteen luokkaan. Ykkönen tarkoittaa helppoa ja kuutonen hengenvaaraa. Kitkajoen reitti sopii ensikertalaisille, sillä kosket ovat enintään keskivaikeita.

Ensin laskemme ykkösluokkaan kuuluvan Käylänkosken. Jännitys nostaa sykettä, mutta niin nostaa melominenkin. Kuvittelimme, että istumme vain ja annamme virran viedä. Meloa pitää, sillä lautan täytyy ohjattavuuden vuoksi liikkua virtaavaa vettä nopeammin. Kolmannen helpon kosken jälkeen luulemme homman jo hoituvan, kunnes saavumme kakkosluokan Peurankoskelle. Kipparimme Konstantin  komentaa nostamaan melat ylös ja pitämään kiinni turvaköysistä. Törmäämme rantakallioon, kahdesti.

Kesän aikana Konstantinin kyydistä on pudonnut tasan yksi – hän itse. Luottavaisina jatkamme kohti kolmosluokan Harjakoskea. Lautta lipuu leppoisasti virran mukana, kunnes havahdumme pauhuun. Nyt mennään jo kovaa! Keula hörppää vettä, ja vesi tuntuu niskassa kylmältä. Sadepuku, pelastusliivit ja kypärä suojaavat täydelliseltä kastumiselta. Retki päättyy Pohjantähden leiriin, jossa odottavat nokipannukahvit ja nuotiomakkara.

Kitkajoen seitsemän kosken maisemat -retki kestää kuljetuksineen 3,5 tuntia ja maksaa 46 €. Järjestäjiä ja retkivaihtoehtoja on useita.

www.ruka.fi/kesa/aktiviteetit

Teksti Sirpa Kuvaja  Kuva Istockphoto

Koskimelontaa Matkaoppaan numerossa 4/2010.