Kiinnostaako etelänmatka? Uikkarit voit unohtaa, ellet halua hypätä hyhmään.

Edessäsi on maailman eteläisin, kylmin, tuulisin, eristynein ja kuivin seikkailukohde -- Etelämanner. Tässä seitsemän faktaa matkailijalle:

1. Pinta-ala  Noin 14,2 miljoonaa km². 98 % Etelämantereesta on manner­jäätikön peitossa. Paksuimmillaan jääpeite on yli 4 kilometrin paksuinen. Noin 90 % maailman jäästä ja 70 % ­makeasta vedestä on varastoituneena Etelämantereen mannerjäässä. Itäisen ja läntisen jäätikön välissä on Trans­antarktinen vuoristo.

2. Ilmasto  Tammikuu on vuoden lämpimin, heinäkuu kylmin kuukausi. Keskilämpötila mantereen sisäosissa on talvella –40 °C ja kesällä –15°C.

3. Luonto  Pieni krilliäyriäinen, Euphausiacea, on Eteläisen valtameren ravintoketjun tärkein osa. Antarktiksen niemimaan lintuja ovat muun muassa jääpingviinit, myssypingviinit, valkokulmapingviinit ja monet merilintulajit. Nisäkkäitä ovat hylkeet ja valaat. Etelämantereen kaksi siemenkasvia ovat etelä­mantereenlauha, Deschampsia antarctica, ja suomeksi nimeämätön valkokukkainen, sammalta muistuttava Colobanthus quitensis. Lisäksi on sammal-, levä- ja jäkälälajeja.

4. Matkailijoita  Alle 5 000 vuodessa, lähinnä tutkijoita. Turismi sallitaan, kun se ei aiheuta haittaa luonnolle.

5. Erityistä  Suomen tutkimusasema Aboa sijaitsee Kuningatar Maudin maalla.  www.antarctica.fi/aboa-tutkimusasema

6. Hintoja  Pakettimatka Suomesta alkaen noin 6 400 €, 13 päivää. 9 600 €, 18 päivää. Lennot Helsinki–Buenos Aires alkaen noin 1 200 €. Buenos Aires–Ushuaia, alkaen noin 400 € (Aerolineas Argentinas). Hotelli Buenos Airesissa ja Ushuaiassa alkaen noin 30 €.

Lisätietoa  http://fi.wikipedia.org/wiki/Etel%C3%A4manner

Matkaopas 4/2012 -lehdessä on viiden sivun matkailujuttu Etelämantereesta.