Huippusuosittu Turkki on täynnä paikkoja, jotka yllättävät, kuten tyylikäs miljoonakaupunki Izmir.

Ohi huristelevat uudet kiiltävät urheilumalliset jaguarit, ja ulkoilmakahviloissa auringosta nauttiva kansa täyttää Izmirin rantabulevardin, palmujen reunustaman Kordonin. Juuri täältä, merenrannalla sijaitsevasta Alsancakin kaupunginosasta, on kätevintä aloittaa tutustuminen Turkin moderneimpaan ja kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin.

Samaa rataa sata vuotta

Konakin kaupunginosan pääaukiolla sijaitsee Izmirin symbolina tunnettu kellotorni. Konakin kapeilla kujilla toimii valtava, satoja vuosia samoja kortteleita asuttanut basaari. Kemeraltin markkina-alueelta saa edullisesti niin kultakoruja ja asusteita kuin appelsiinejakin. Ajan patinoimat kujat muistuttavat kaupungin kolmetuhatvuotisesta historiasta. Basaaria modernimman shoppailupaikan tarjoavat Karþiyakan kaupunginosassa järjestettävät keskiviikkomarkkinat ja uutuuttaan kiiltävät ostoskeskukset.

Çipuraa suuhun

Izmirin herkullisin puoli tulee ilmi kaupungin lukuisissa ravintoloissa. Alueen tunnetuimpiin makuelämyksiin kuuluvat Egeanmereltä pyydystetyt kalat, kuten maultaan ahventa muistuttavat çipura ja levrek, sekä meze-alkupalat. Jälkiruoaksi voi tilata vaikkapa siirappileivoksia turkkilaisen teen tai kahvin kera. Yöelämän ystäville nuorekkaasta elämänmenostaan tunnettu Izmir sopii hyvin. Kordonilla, Pasaportin satamassa ja Karþiyakassa sijaitsevat lukemattomat yökerhot ovat auki pikkutunneille asti.

Uimaan huhti-marraskuussa

Mereltä puhaltava vieno tuulenvire vilvoittaa auringonpalvojia. Pulahdan raikkaaseen meriveteen ja nautin syksyn viimeisestä uintiretkestä. On marraskuun alku Çeþmessä Egeanmeren rannalla. Uusi uimakausi alkaa taas huhtikuussa, kun lämpötila nousee yli 20 asteeseen. Rantaa riittää 90 kilometriä.

Izmirin plussat ja miinukset:

+ Nähtävyyksiä, rantaelämää ja suurkaupungin arkea samalla alueella.

+ Erinomaiset ostosmahdollisuudet.

+ Puhtaat rannat.

- Keskikesän kuumuus.

- Keskustan hotellivalikoima heikko.

- Pitkät etäisyydet.

Teksti: Reeta Paakkinen Kuva: Murat Tueremis/Laif

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2009