Apuliassa Italian saappaankorossa sijaitseva kaupunki arvostaa verkkaisia nautintoja.

Trani tunnetaan hyvistä kalaravintoloista, mutta en jaksa ajatellakaan ruokaa. Opas suosittelee seudun primitivo- ja moscatoviiniä, mutta ne tuntuvat liian vahvoilta.

Onneksi Tranissa on lupa hidastaa: kaupunki kuuluu Cittaslow-liikkeeseen, joka arvostaa verkkaisia nautintoja -- varsinkin ruokailuun liittyen. Kirkon seinään on kaiverrettu jähmeitä norsuja. Ison katedraalin sisään on lisäksi kätevästi mahdutettu neljä kirkkoa, yksi joka makuun. Parhaiten viihdyn kellarikerroksen viileydessä, yksinkertaisessa kappelissa. Istun kovalle penkille, ja tunteista päällimmäisin on kiitollisuus.

Aamulla hotellini del Levanten rannalla kuusikymppiset saksalaisnaiset kääntelevät kameroitaan. Viehättävä ranta ei näytä mahtuvan kameraan pysty- eikä vaakasuunnassa. Adrianmeressä uiva matka­kaverini hykertää: – Meri on lämmin. Kävelen auringonnousun valaisemaa rantaa sinne tänne. Hiekka on siisti, vesi kirkasta, aalto kuohuvaa. Ruokahalu herää. Hotellin aamiaispöytä on onneksi runsas hedelmineen, kakkuineen, leipineen. Tosin vahva kahvi, espresso, pitää tilata erikseen.

Maria Niemi  Kuva Nina Kaverinen

Lue lisää Apuliasta Matkaoppaan numerosta 1/2012.