MATKAOPAS-LEHTI
Astun sisään Kapali Carşin kulta­kirjaimin koristellusta portista. Näyteikku­nat ­pursuavat tummankultaisia ranne­renkaita, sormuksia ja riipuksia.

Ihmisvirta Kalpakçılar Caddesin basaarikadulla on taukoamaton. Ohitseni vilahtaa sortsia, sandaalia, farkkua, t-paitaa, pitkää takkia ja värikästä päähuivia.

Joku myyjä arvuuttelee ­kansalai­suuttani ja toivottaa minulle hyvää päivää ­varmuuden vuoksi sekä suomeksi että ­venäjäksi.

Nahka­laukkuja esittelevä nuori mies ­palvelee japanilaisia japaniksi ja kaupan­teon lomassa tervehtii kreikkalaista ­ryhmää sujuvasti kreikaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Basaarin rakennutti sulttaani Mehmet II. Rakennustyö alkoi orja- ja kangaskauppa­kortteleiden alueella vain pari vuotta Konstantinopolin valloituksen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmanivaltakunnan aikana se oli ainoa paikka, jossa tavallinen väki saattoi kohdata sulttaanin hovin miehiä. Haaremin prinsessoilla ei ollut pääsyä basaariin.

Nykyään ostoslabyrintti koostuu 64 katetusta kadusta. Alue näkyy jopa lentokoneesta punaruskeiden kattojen plänttinä. Asiakkaita on päivittäin 400 000.

Reeta Paakkinen  Kuvat Sergun Okur

Lue koko juttu Matkaoppaan numerosta 5/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla