Haluatko päästä lähemmäs matkakohdetta ja maksaa matkasta vähemmän kuin muut? Yhdistä vapaaehtoistyö ja matkailu.

- Olin väsynyt olemaan turisti ja kaipasin syvempää kosketusta paikkoihin, joihin matkustan, kertoo tuusulalainen Riittaliisa Nikkanen, 64.

Australiassa hän tapasi pari itävaltalaistyttöä, jotka olivat olleet vapaaehtoistyössä viinitilalla. Työ oli löytynyt ekologisia arvoja edistävän Wwoof-järjestön kautta.

- Tietysti kiinnostuin, ja seuraavan matkani vietin työn merkeissä. Vapaaehtoistyössä sain kaipaamani kosketuksen ruohonjuuritasolle.

Robert ja Dorothy Milesin omistama maatila Miles Away sijaitsee itärannikolla Cairnsin lähellä. Oli Suomen kesä vuonna 2002. Sato oli jo korjattu, ja vuorossa oli hedelmätarhojen siistiminen.

- Sadepäivinä ihana isäntäparini vei minua ajelulle tai katsomaan nähtävyyksiä. Olin Bobin ja Dotin luona vapaaehtoistöissä toisenkin kerran. Kolmas kerta oli epävirallinen: seudulla riehuneen hurrikaanin jälkeen soitin vain ja kysyin, tarvitsetteko apua raivaustöissä.

Wwoof perustettiin luomuviljelyn ympärille, mutta nykyään sen piirissä on pien- ja perheyrityksiä maa- ja hevostiloista joogakeskuksiin ja käsityöpajoihin. Ne voivat yleensä ottaa kerrallaan vain yhden tai kaksi vapaaehtoistyöntekijää – tai vaikkapa lapsiperheen, jos isäntäperheessä sattuu olemaan samanikäisiä lapsia.

Mitä maksaa

Wwoof-järjestön jäsenmaksu 40–50 €, sisältää vakuutuksen. Isäntä majoittaa ja tarjoaa ruoat. Lennot Helsingistä Cairnsiin alkaen noin 1 320 €.

Pirkko Puoskari

Matkaopas-lehdessä 6/2012 on viiden sivun juttu vapaaehtoistyön ja matkailun yhdistämisestä. Kohteina Tansania, Kosovo, Slovenia ja Australia.