Meksikon Ilha Holboxilla onnistuvat nämä kaikki. Piskuinen valkohiekkainen paratiisisaari on Karibian tarkimmin varjeltuja salaisuuksia.

Kapea, 42 kilometriä pitkä Isla Holbox sijaitsee Meksikonlahden ja Karibianmeren risteyskohdassa, Jukatanin niemimaan pohjoiskärjessä.

Jukatanin vilkkaimmasta turistikeskuksesta Cancunista matkaa kertyy vaivaiset 170 kilometriä – silti Holbox on kuin oma maailmansa.

Merivesi on hennon vaaleanvihreää, ja se poikkeaa Karibianmeren tummasta turkoosista. Holboxia kiertävät hienohiekkaiset, matalat luonnonrannat, joilla on paljon näkinkenkiä.

Vaikka kalastus on edelleen tärkein elinkeino, saari on pikku hiljaa avautumassa myös matkailulle. Saaren ainoan kaupungin – tai oikeammin kylän – keskustassa on muutama kauppa ja jokunen taiteilijaputiikki.

Asukkaita saarella on reilut 2 000. Rakennukset ovat matalia ja karibialaisittain iloisen värisiä. Rannan palmujen takaa pilkistää ruohokattoisia hotelleja.

Kaikki tiet ovat valkoista hiekkaa. Autot voi laskea yhden käden sormilla. Matka taittuu kävellen, golfautolla, polkupyörällä, skootterilla tai hevosella.

Golfautoja puksuttaa kaikkialla. Sellaisen voi vuokrata ja ajaa töyssyisen matkan saaren toiseen päähän. Siellä rannat ovat täysin autioita – täydellisiä paikkoja piknikille.

Teksti ja kuva  Anitta Vuorisola

http://www.holboxisland.com/

Lue koko juttu Ilha Holboxista Matkaoppaan numerosta 1/2013.