Jeepillä aavikolle, lasipohjaveneellä koralleille ja retki bussilla pyramideille. Kaiken tämän voi tehdä yhdellä lomalla, Egyptin Hurghadassa.

Sataakohan täällä koskaan? aprikoi suomalaisturisti ja silmäilee hotellinsa ympäristön kullanruskeita, hiekkaisia lähimantuja. - Eipä juuri, vastaan maanmiehelle. Edellisenä talvena Hurghadassa oli satanut yhtenä ainoana päivänä pientä tihkua muutaman tunnin ajan. Kysyjä näyttää tyytyväiseltä. Ehkä tällä lomalla ei tarvita sateenvarjoa. Olemme maailman kuivimpiin kuuluvalla alueella, Arabian aavikon laidalla, lämpimän, kristallinkirkkaan Punaisenmeren rannalla.

Aurinko ja meri tekevät loman

Hurghada - arabialaisittain Al Ghardaga - on kohde, jolla Egypti haastaa perinteiset talvikauden rantapaikat. Hurghadasta rakennetaankin kovalla kyydillä alueen suurinta lomakeskusta. Perinteitä riittää, sillä Egypti on maailman vanhimpia matkailumaita. Ensimmäiset seuramatkat tehtiin Niilin rannoille jo 1860-luvulla. Maata pidettiin pitkään tyypillisenä "kerta riittää" -kohteena. Kun maailman kuuluisimpiin ja kuvatuimpiin kuuluvat nähtävyydet on kerran koluttu, suunnataan muualle.

Mutta Hurghadaan tullaan uudelleen. Varsinaiset historialliset nähtävyydet puuttuvat. Vanhin rakennus on paikallisten kristittyjen eli koptien kirkko, joka rakennettiin 1920-luvulla. Siis hyvin myöhään, kun ottaa huomioon Egyptin 6000-vuotisen historian. Lähialueilla ei ole merkittäviä arkeologisia tutustumiskohteita, ja merkit vanhasta asutuksesta ovat kadonneet jo aikoja sitten hiekan tai veden alle. Itämaista eksotiikkaa ja paikallisväriä voi kokea Daharin alueen basaarikujilla ja Sakkalan kaupunginosan kalastajakortteleissa, joissa edelleen rakennetaan puualuksia kalastajille.

Maisemaa hallitsevat vastakohdat: karu vuoristo, hieno hiekka-aavikko ja häkellyttävän turkoosi Punainenmeri. Yöelämä on rauhallista ja keskittyy vain muutamaan diskoon ja baariin. Varsinainen rantabulevardimeininki puuttuu. Talvikohteitten välisessä kisassa Hurghadan valtit ovat suotuisa ilmasto, rauhallisuus, hyvä hotellitaso ja ennen kaikkea retkimahdollisuudet sekä mahtava, trooppinen meri.

Teksti: Pirjo Leppänen Kuva: Fritidsresor

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 6/2000