Tytyrin kaivosmuseo Lohjalla on erilainen vierailukohde: moniko on päässyt syvälle toimivaan kaivokseen.

Kulku kaivosmuseoon 80 metrin syvyyteen tapahtuu kaivoksen tila-autoilla. Aavistuksenomainen epämukavuuden tunne lisääntyy mitä syvemmälle päästään. On mieluusti ajattelematta, kuinka monta tonnia maata ja kiveä pään yläpuolella on.

Alhaalla kaivosmuseossa olo jo helpottuu. Opas vetää esittelyn, jossa pääsee tutustumaan niin kaivoksen historiaan kuin nykypäivään. Seikkailunhaluisille on tarjolla ihan omia jännittäviä kierroksiaan, me muut saamme väristyksiä kylliksi opasta seuratessa. Voi vain ällistellä kaivosmiesten työskentelyoloja puoli vuosisataa sitten. Ohjeena oli muun muassa polttaa runsaasti tupakkaa. Sen ajateltiin estävän kivipölyn imeytymistä keuhkoihin.

Maanalaisen louhoksen äärellä kokee pienuutta. Kaikki mittasuhteet ovat lisäksi vääristyneet: tunnelinpää näyttää paahtoleivältä ja kivenmurikka onkin talon kokoinen. Tytyrin kalkkikaivoksessa louhitaan nykyisin kalkkia 350 metrin syvyydessä. Onneksi museokierros ei vie ihan niin syvälle.

• Tytyrin kaivosmuseo, Tytyrinkatu, Lohja. Yleisökierrokset ilman ennakkovarausta 30.9. saakka la--su klo 14. Ryhmäkäynnit ympäri vuoden. Sisäänpääsy 13 €. Lohjan matkailupalvelukeskus, puh. 019 369 1309. www.lohja.fi/tytyrinkaivos

Teksti ja kuva  Eeva Vänskä