Kanavien kaupunkia luonnehtii oivasti sana gezellick, joka tarkoittaa reilua ja rentoa meininkiä. Reipas reissaaja sujahtaa sekaan vaikka polkupyörän selässä.

Amsterdamiin lentää Suomesta kahdessa ja puolessa tunnissa. Paikallinen lentokenttä, Schiphol , sijaitsee itse asiassa niin paljon merenpinnan alapuolella, että jos vesi pääsisi valloilleen, se peittäisi kentän lentokoneiden siivet! Schipholista pääsee Amsterdamin keskustaan kätevimmin junalla, joka kolkuttelee päärautatieasema Centraal Stationille parissakymmenessä minuutissa.

Keinotekoiselle saarelle rakennettu asema on kuin muurahaispesä: huijarien, pummien ja taskuvarkaiden työmaa. Toisaalta se on insinööritaidon mestarinäyte: 1800-luvun uusgotiikkaa edustava rakennus lepää 8 687 puupylvään varassa. Amsterdamia ei voi moittia vaaralliseksi, kunhan ei lähde hortoilemaan yksin aamuyöllä Kalverstraatin tai Zeedijkin hämärille sivukujille. Paras aika kiertää kaupunkia kamera kädessä on lauantaiaamu, kun myöhään juhlinut kaupunki on vielä unenpöpperössä.

Teksti: Kimmo Kakko

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 5/2004