Bolognassa on Italian paras ruoka. Vai mitä sanovat genovalaiset? Tule maistamaan Frank Sinatran suosimaan pestoa ja parmankinkun takaosasta tehtyä culatelloa.

Ylevä Genova

Vanhankaupungin ulkopuolella Via Porta degli Archi -kadun varrella sijaitsee ravintola Zeffirino. Se tarjoaa oikeaa genovalaista pestoa, jota Frank Sinatralla oli tapana tilata. Ymmärrän miehen intohimon. Tuore basilika ja pinjansiemenet muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden parmesaanin kanssa. Yksinkertainen ruoka maistuu aina, jos raaka-aineet ovat ensiluokkaisia. Purkkipesto on tähän verrattu synkkä suolainen varjo. Charmantti hovimestari yllättää meidät tarjoilemalla erinomaista kuohuviiniä – tervehdys talon omalta viinitilalta! Ristorante Zeffirino, Via Porta degli Archi 2 (Via XX Settembre 20), puh. +39010591990.  

Boheemi Bologna

Matkaamme pylväskäytävien kautta Via Belle Arti -kadulle Trattoria Annamariaan. Pälyilevän katseeni havaittuaan Annamaria-rouva ohjaa minut päättäväisesti ravintolasaliin, jota koristavat oopperatähtien kuvat. Paikka on suosittu heidän keskuudessaan. Otamme alkupalaksi parmankinkun takaosasta tehtyä culatelloa. Seuraavaksi nautimme tagliatellea bolognalaiskastikkeessa eli ragùssa. Pääruoaksi eteemme tuodaan vasikanmaksaa balsamiviinietikassa. Konstailematonta, yksinkertaista, mutkatonta. Bolognassa on vaikea syödä missään huonosti. Surkeiden ravintoloiden pitäjät pantaisiin täällä joukolla ojennukseen. Trattoria Annamaria, Via Belle Arti 17, puh. +39051266894. http://www.trattoriannamaria.com/

Teksti ja kuva Ari Turunen

Lue koko juttu Matkaoppaan numerosta 3/2010