Guatemalan kaunis luonto, upeat rannat ja ikivanha kulttuuri mykistävät. Lue parhaat vinkit.

Ensimmäinen etappimme on Atitlánjärvi. Reilun kolmen tunnin bussimatkan jälkeen olemme perillä Panajachelissa. Jatkamme matkaa veneellä, mikä onkin ainoa liikkumiskeino. Iltapäivällä tuuli nostattaa korkeat aallot ja järveä reunustavissa intiaanikylissä kiertely muuttuu kamppailuksi pelkoa ja pahoinvointia vastaan.

Mayakulttuurin jäljillä

Matkamme jatkuu pohjoiseen kohti Guatemalan tunnetuinta nähtävyyttä, sademetsän keskellä sijaitsevaa Tikalia. Se on muinaisten mayakaupunkien raunioista merkittävin. Vain murto-osa sen rakennelmista on kaivettu esiin. Satelliittikuvaukset paljastavat viidakon kätköistä yhä uusia temppeleitä ja kokonaisia kaupunkeja. Seuraavana aamuna palaamme viidakkoon, jossa ei liiku ketään. Kiipeämme temppelin laelle katselemaan auringonnousua ja kuvittelemme olevamme löytöretkeilijöitä.

Rentoa menoa Karibialla

Kun saavumme Rio Dulcen pikkukylään, on jo pilkkopimeää. Jokirannan kuppilan ystävällinen baarimikko ottaa kuitenkin radiopuhelinyhteyden valitsemaamme hotelliin, josta pian tuleekin vene meitä noutamaan. Aamulla matkaamme veneellä Dulcejokea alas Livingstonin kaupunkiin. Pystysuorat, vihreänrehevät seinämät nousevat sivuillamme korkeuksiin joen mutkitellessa kohti Karibianmerta. Karibialta löytyy kokonaan toisenlainen Guatemala kuin Tyynenmeren puolelta.

Tyynenmeren tyrskyjä

Viimeinen taipaleemme vie meidät rannikolta toiselle. Monterrico on Guatemalan Tyynenmeren puoleisista rantapaikoista tunnetuin. Sesongin ulkopuolella se on unelias kyläpahanen. Musta vulkaaninen hiekka on yli kolmenkymmenen asteen helteessä polttavan kuumaa. Kokeilemme uimista, mutta aallot ja voimakkaat virtaukset ovat tottumattomalle liikaa. Guatemalan kiehtovuus ja luonnonkauneus mykistivät, sillä moni näkemistämme paikoista olisi jo yksistään ollut matkan arvoinen.

Guatemalan plussat ja miinukset

+ Paljon upeita, vaihtelevia luontokohteita.

+ Matkustaminen maan sisällä helppoa.

+ Ei häiritsevää kaupustelua.

- Liikenne ajoittain kaoottista. 

- Turvallisuustilanne paikoin välttävä. 

- Suurin osa kohteista ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Teksti ja kuva: Tuomas Sorjamaa

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 7/2008