MVphotos
MVphotos

MATKAOPAS-LEHTI
Florida tarjoaa lomalaiselle rutkasti silmäniloa, rantoja, luonnonpuistoja ja ostosparatiiseja.

Miami on niin iso kaupunki, että kannattaa etukäteen miettiä, mitä haluaa nähdä. Vaeltaako Pikku-Haitissa vai kuubalais­rytmien Pikku-Havannassa. Käyskenteleekö päivän Ocean Drivella ja ihastelee sitä reunustavia art deco -rakennuksia.

Rantakadulla on noin 800 suojeltua rakennusta 1920–1940-luvuilta. ”Amerikan Rivieran” hotelleissa yöpyivät kaikki tähdet Rita Hayworthista Clark Gableen.

Välillä voi piipahtaa rannalla Atlantin aalloissa. Samalla näkee, mitä ahkera kuntosaliharjoittelu saa aikaan nuorissa vartaloissa.

Illan pimennyttyä kutsuu South Beachin trendikäs yöelämä, kuten Cameo-klubi Washington Avenue 1445:ssä.

Miamissa riittää ihmeteltävää, mutta eteläisessä Floridassa on vielä kiinnostavampaa nähtävää. Yhdysvalloissa kun ollaan, vuokra-auto on kätevin kulkupeli.

Floridan niemimaan kaakkoiskulmasta alkaa Keys-saariketju. Legendaarinen valtatie yksi kulkee kymmenien siltojen yli ja saarten poikki. Näkymät silloilta ovat huikeat: molemmin ­puolin aukeavat turkoosin kirkas vesi ja valkoiset hiekkarannat.

Noin kahdensadan kilometrin matkaan kannattaa varata nelisen tuntia. Nopeusrajoitukset hidastavat menoa ja tietyöt saattavat ruuhkauttaa liikennettä.

Puhumattakaan siitä, että pysähtyy syömään tai uimaan. Esimerkiksi Bahia Honda -puiston pehmeähiekkaiset uimarannat ovat pulahtamisen väärtejä.

Liisa Karvinen

Lue koko juttu Matkaoppaan numerosta 4/2014.