Haaveenani on ollut jo pitkään vaellusreissu Keski-Eurooppaan. Kun tämä järeä opus tupsahti käsiini, selasin sitä ja etsin innoissani sopivaa vaelluskohdetta. Kädethän siinä puutuivat.

Euroopassa vaellusreittien verkostoa ryhdyttiin kehittämään toisen maailmansodan jälkeen. Tässä kirjassa esitellään osa pitkän matkan vaellusreiteistä. Reitit ylittävät valtioiden rajoja ja niiden pituudet vaihtelevat tuhansista kilometreistä alle kymmenen kilometrin reitteihin. Kohteina mukaan kirjaan on valittu muun muassa Irlanti, Skotlanti, historiallinen Ridgeway Englannissa, Pyreneet ja Alpit.

Osa reiteistä tuntuu melko hurjilta. Alpeilla ylitetään rotkoja vaijerilankoja pitkin ja kuljetaan ketjukaiteiden varassa vuorien rinteillä. Alas on pudotusta satoja metrejä. Korkeapaikankammoiselle? Ei kiitos! Nämä reitit tutkin turvallisesti vain kirjan sivuilta. Onneksi kirjassa opastetaan myös vähemmän vaivalloisia reittejä. Kymmenen kilometriä pitkä Caresin rotko Pohjois-Espanjassa herättää mielenkiinnon ja tuntuu jopa mahdolliselta seuraavalla lomalla. Siis sinne?

Reiteistä kerrotaan kiinnostavaa maantieteellistä ja historiallista tietoa ja reitit kuvataan melko yksityiskohtaisesti. Reittien lopussa annetaan tietoa muun muassa matkustamisesta, välineistä ja majoituksista. Mielenkiintoista luettavaa on myös esittelyt kasvistosta ja eläimistä. Pyreneillä saatan kohdata myrkyllisen apiskyyn tai Sveitsin Alpeilla söpön alppimurmelin. Espanjassa vaeltajaa saattaa vaania mm. hevosenkenkäkäärme, ei myrkyllinen, mutta puree kipeästi. Voi ei, jääkö käärmeitä pelkäävälle nyt Espanjakin väliin. Lopuksi kateusmittarini nousee taas pykälän. Tietysti kirjaan on päässyt myös naapurimaa Ruotsin upea, 420 kilometriä pitkä reitti Kungsleden. Milloin mahtaa Suomi saada mainetta upeilla vaellusreiteillään?

Eila Nissinen

Richard Scale: Euroopan upeimmat vaellusreitit, Tammi, 2011. Hinta 24 €. Lisätietoa