Karibian ja Välimeren risteilyt ovat so last season, nyt risteillään Pohjois-Korean edustalla!

Mielenkiintoisen lisän maailman merillä seilaaviin risteilijöihin tuo Pohjois-Korean Man Gyong Bong, nelisenkymmentä vuotta vanha entinen rahtilaiva, nykyisin maan ensimmäinen risteilyalus. Reitti kulkee rannikkokaupunki Rajonista Mount Kumgang-vuoren edustalle Etelä-Korean rajan läheisyyteen. Erikoista on se, etteivät matkustajat tarvitse viisumia. Matkan voi tosin varata vain tarkoin valituista matkatoimistoista.

Sana risteilijä yhdistetään usein mielikuvaan kerrostalon kokoisesta säihkyvänvalkoisesta paatista, jonka sisältä löytyy erilaisia huvituksia aina kiipeilyseinistä luisteluratoihin. Man Gyong Bongkin on valkoinen, mutta siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin. Maali rapisee seinistä ja sisätilojen läpi puhaltaa hyytävä viima. Seinät on päällystetty presidentti Kim Jong-ilin julisteilla. Yhdessä hytissä nukkuu vähintään kahdeksan ihmistä, mutta kaikille ei aina löydy patjaa, vaan osa joutuu viettämään yönsä puupenkillä. Laivan kantta koristavat värikkäät päivänvarjot ja muovituolit, vessoihin ei tule vettä. Tukholman risteilyiltäkin tuttu illallisbuffet kuitenkin löytyy - tosin se tarjoillaan metallikärryistä ja valikoima rajoittuu yleensä erilaisiin pikanuudeleihin.

Vaikka laivan varustuksesta löytyykin muutamia puutteita, ei risteilijöille järjestetystä ohjelmasta ole pulaa. Laivan iltaohjelmaan kuuluu muun muassa tanssi- ja karaoke-esitys. Lauluissa ylistetään hartaasti Kim Jongia. Kun laiva saapuu seuraavana aamuna satamaan, on matkustajilla edessään golfkurssi, akrobaattinäytös sekä retki Mount Kumgang-vuorelle. Surullisenkuuluisa vuori muistetaan vuoden 2008 tragediasta, jolloin etelä-korealainen nainen kuoli sotilaan ampumana.

Lähde: nytimes.com

Teksti Laura Kuparinen