Song Saan iltaidylli
Song Saan iltaidylli

Rakastavaisten saaren Song Saan villat ylittävät kaikki tähtiluokitukset.

Sihanoukvillesta lähteneen puolen tunnin pikavenekyydin jälkeen meitä tervehtii sykähdyttävä kolmiyhteys: kirkas vesi, valkoinen hiekka ja palmut.

Kambodžan ensimmäinen yksityinen saarilomakohde on nimeltään Song Saa, mikä tarkoittaa suomeksi rakastavaisia.

Paikka on nimensä näköinen – kaksi saarta köllöttää vieri vieressä, kuin toistensa sylissä. Song Saa tuntuu olevan kaukana kaikesta. Rauha on taattu, koska saarella on vain 27 olkikattoista majaa.

Ulkokuori pettää, sillä vaatimattoman näköiset villat tarjoavat kaikki tähtiluokitukset ylittävää luksusta.

Huoneen valtavasta pylvässängystä näkyy oma uima-allas, sen takana valtameri ja horisontti. Kivimuurit ja bambuseinämät suojaavat naapurien katseilta.

Auringon laskiessa kävelemme baariin palmujen alle. Tuore mango tuo mukavasti lempeyttä margaritaan.

Illallisella syömme alkuruoaksi kookoksella höystettyä, grillattua kalaa pak choi -pedillä, pääruokana tamarindissa ja hunajassa marinoituja viiriäisiä. Jälkiruoka on passion-hedelmistä ja valkosuklaasta tehty taideteos.

Turha kiire pois
Song Saa on australialaisten Rory ja Melita Hunterin intohimoisen työn tulos. Melita on ammatiltaan kuvanveistäjä. Majojen rakenteissa ja sisustuksessa on käytetty luonnonmateriaaleja, kuten ajopuuta ja kierrätettyjä puuvillakankaita.

Koko saari on omistettu rentoutumiselle. Kaikenlainen häslääminen on tiukasti kielletty. Työntekijätkin kävelevät verkkaiseen tahtiin.

Sadekaudella touko–heinäkuussa voi katsella pisaroiden leikkiä vedenpinnassa ja mietiskellä syviä. Tai kirjoittaa sitä pöytälaatikkoon jäänyttä romaaniaan.

Ekoturismi on nousussa myös Kambodžassa, sillä etenkin rannikkoseudun herkkä luonto kärsisi hotellinryppäistä ja niiden aiheuttamasta kuormituksesta.

Rannikolta löytyykin useita bambumajan ja maton tarjoavia, ekologisina itseään mainostavia yöpymispaikkoja, mutta minkäänlaista ympäristöystävällisyyden mittapuuta maassa ei ole käytössä.

Songsaalaiset väittävät, että heidän saarensa on Kambodžan ensimmäinen ekoluksuspaikka. Saarella on uhanalaisille kasveille ja mereneläville rauhoitettuja alueita. Lähellä on herkkä koralliriutta, sademetsää sekä mangroverämeikköä.

Yöpyminen villassa alkaen noin 990 €, all inclusive.  www.songsaa.com

Pia Heikkilä  Kuvat Song Saa Private Island

Song Saasta kerrotaan Matkaopas-lehden numerossa 8/2013. Lehdessä tehdään myös Kambodžan-kiertomatka.