Kuva: Istockphoto
Kuva: Istockphoto

Prahan linna, Kaarlensilta, Loreton pyhättö ja vanhakaupunki johdattavat unohtumattomaan kaupunkilomaan.

PRAHAN LINNA
Tarun mukaan alkusysäyksen Prahan synnylle antoi slaavilainen prinsessa Libuše. Seistessään Vyšehradin kallion jyrkänteellä Libuše sai näyn suuresta kaupungista, jonka kirkkaus kosketti tähtiä.

Paikalle rakennettiin vuonna 885 puinen linnake ja myöhemmin nykyinen Prahan linna. Sen ympärille kasvoi vuosisatojen saatossa linnakaupunki, Hradčany. Raitiovaunu 22.

LORETON PYHÄTTÖ
Kaunis Loreto rakennettiin 1600-luvun alussa vahvistamaan katolilaisen uskonnon asemaa. Loreton aukiolla sijaitsevan kapusiiniluostarin ydin on Santa Casa -kappeli, jonka sisäpihalla sijaitsee Neitsyt Marian kodiksi uskottu Pyhä talo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tapulin 27 kellon kellopelillä soitetaan tasatunnein rukous-sävelmää ruttoon kuolleiden lasten muistoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

KAARLENSILTA
Vltava-joen yli kaareutuvista silloista vanhin on Kaarlensilta, osa entistä kuninkaan raittia. Se yhdistää toisiinsa Vanhankaupungin, Staré Měston, ja Pienen puolen, Malá Stranan.

Barokkipatsailla koristetun kävelysillan kauneutta on ylistetty vuosisatoja, ja se on matkailijoiden ykköskohde Prahassa.

VANHAKAUPUNKI, STARÉ MĚSTO
Vanhankaupungin aukio, Staromětské Náměsti, on upea arkkitehtoninen kokonaisuus. Keskiajalla se oli tori, sittemmin mestauspaikka ja nykyisin matkailija-magneetti.

Alun perin Vanhassakaupungissa sijaitsi myös kaksi juutalaiskorttelia, jotka ajan myötä sulautuivat toisiinsa ja eristettiin getoksi. Slummiutunut alue hävitettiin 1800-luvun lopulla ja tilalle rakennettiin pariisilaiskortteli elegantteine art nouveau -bulevardeineen.

Niistä ylellisin, Pařižská, johtaa Vanhankaupungin aukiolta Vltavan rantaan.

Maaret Thomé-Stavenhagen

Lue koko Praha-kooste Matkaoppaan numerosta 2/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla