Seitsemän vuoden tauon jälkeen Suomesta pääsee taas valmismatkalle Eilatiin, Punaisenmeren länsimaisimmalle rannalle. Lue suomalaisen sukelluskouluttajan vinkit.

Aurinkoinen Eilat oli vuosikymmenien ajan suosittu suomalaisten lomakohde Punaisenmeren rannalla. Niinäkin vuosina, joina suorat lennot Suomesta ovat olleet vähissä, Eilat on jatkanut kehittymistään. Lomailu Euroopasta ja muualta on jatkunut, sillä matkailu on kaupungin menestystuote.

Vuorilla on tilaa

Eilat jakautuu viiteen osaan. Yläkaupungissa asuvat perheet. Alakaupungissa, lentokentän toisella puolella, sijaitsevat useimmat lomahotellit Punaisenmeren rannan tuntumassa. Kaupungin pohjoisosassa sijaitsevat pienteollisuus- ja tavarataloalueet. Rantaviivaa etelään seuraten löytyy Korallirannan hotellialue vesiurheilupalveluineen, sukelluskeskuksineen, meriakvaarioineen, luonnonsuojelualueineen ja delfiinirantoineen. Eilatia ympäröivät vuoret. Niillä voi vapaasti vaellella ja kiivetä aurinkoisille huipuille tähyämään Punaistamerta. Autiomaan kauneutta halajaville järjestetään jeeppisafareita.

Pulahdus Punaiseenmereen

Toimin sukelluskouluttajana Eilatissa, ja moni ensimmäisen sukelluksensa kanssani tehnyt on lumoutunut peruuttamattomasti Punaisenmeren kauneudesta. Sukellukset tehdään pääosin rannoilta, joten koko päivän kestävät retket eivät estä perheen yhteisen rantaloman tavoitetta. Eilatin rannat ovat kaikkien vapaassa käytössä. Niistä voi nauttia kävellen, uiden, rantahotellin edustan pubeissa, aurinkotuolissa tai omalla pyyhkeellä paistatellen. Kuuluisa Koralliranta on alle kymmenen kilometrin päässä keskustasta.

Appelsiini ja prosessori

Israel muistetaan Jaffa-appelsiineista ja muista upeista hedelmistä. Mutta vapaaehtoisten pyörittämien maatilojen eli kibbutsien lisäksi maa tarjoaa paljon muutakin. Israel kuuluu johtaviin korkean teknologian maihin, joiden neroudesta hyötyvät kaikki. Esimerkkinä lennonjohtojärjestelmät ja Intelin prosessorit.

Matkatietoa Eilatista

- Sijaitsee Punaisenmeren rannalla, Akabanlahden perukassa. Laaja Negevin autiomaa eristää Eilatin muusta Israelista.

- Asukkaita noin 55 000.

- Kuiva, lämmin autiomaailmasto.

- Matkoja alkaen 620 euroa/viikko.

Teksti ja kuva: Osku Puukila

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 8/2008