Dubrovnik sijaitsee kapealla rantakaistaleella, joka erottaa Kroatian ja Bosnia-Hertsegovinan. Kristallinkirkas Adrianmeri kimaltelee kaupungin länsipuolella, ja Monte Sergion vuoret suojaavat sitä idästä. Dubrovnikissa rantalomaan voi yhdistää kiehtovan kaupunkiloman. Kaupungin omat rannat eivät kuulu Kroatian parhaimpiin, mutta veneillä pääsee vaivattomasti lähisaarille, kuten Lokrumille ja Elafitin saarille. Sieltä omaa rauhaa ja yksityisyyttä kaipaava löytää varmasti riittävästi tilaa.

Dubrovnikin vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Se sijaitsee kaupungin itäpäässä parin kolmen kilometrin päässä hotelleista ja rannoista. Kun kävelen sisään lännenpuoleisesta Pile-portista, edessäni aukeaa pääkatu Placa eli Stradun. Portin vasemmalta puolelta lähtevät portaat ylös 25 metriä korkean muurin päälle. Sinne pääsee nousemaan pientä maksua vastaan. Muurit torneineen ovat Dubrovnikin tärkein historiallinen kokonaisuus. Niiden rakentaminen aloitettiin yli tuhat vuotta sitten. Jos jatkaisin suoraan eteenpäin, pääsisin Ploce-portista kaupungin ulkopuolelle. Haluan kuitenkin nähdä Dubrovnikin komeimman rakennuksen, Rehtorin palatsin. Sen vieressä on barokkityylinen Dubrovnikin katedraali. Sinne on sisäänpääsymaksu, mutta esillä ovatkin kaupungin arvokkaimmat aarteet.

Vanhakaupunki on täynnä ravintoloita. Illalliseksi voi nauttia vaikkapa ilmakuivattua kinkkua vihannesten ja lampaanmaidosta valmistetun tuorejuuston kanssa. Juomaksi sopii valita paikallista punaviiniä. Yökiitäjille vanhankaupungin iltaelämä tuottaa pettymyksen. Dubrovnik on enemmän museokaupunki kuin diskoja ja yökerhoja kuhiseva suurkaupunki. Sen sijaan Dubrovnikissa voi nauttia konserteista ja teatteriesityksistä. Kaupungin vauras menneisyys näkyy nykyisinkin hyvässä kulttuuritarjonnassa.

Teksti: Hannu Tuominen Kuva: Merja Karjalainen

Dubrovnikin plussat:

+ Puhtaat ja kirkkaat vedet.

+ Kesällä takuuvarma aurinko.

+ Vanhakaupunki on ainutlaatuinen.

+ Lähisaarten upeat rannat.

Miinukset:

- Hintataso sama kuin Suomessa.

- Paljon turisteja.

- Hotellialueilta on matkaa vanhaankaupunkiin.

- Hotellien rannat ovat vaatimattomat verrattuna lähisaarten rantoihin.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 5/2005