Barokkipalatseistaan ja loistavasta oopperastaan tunnettu Dresden on täydellinen miniloman kohde, jos pidät kulttuurista. Sinne hurauttaa junalla Berliinistä kahdessa tunnissa.

Dresdeniin pääsee parhaiten junalla Berliinistä. Matka kestää reilut kaksi tuntia. Lentäminen on vaivalloista ja vaatii yli puoli päivää. Hienoa rautatieasemaa asemaa vastapäätä löytyy InterCity-hotelli. Neljä tähteä ja mainio buffetaaamiainen, hinta  80 euroa ja paikallisliikenteen lippu kaupan päälle. Raitiovaunulla pääsee keskustaan muutamassa minuutissa.

Dresden tuhottiin kahtena helmikuun yönä vuoden 1945 pommituksissa. Sodan jälkeen se jäi osaksi Itä-Saksaa DDR:n ja Länsi-Saksan jälleenyhdistymiseen eli vuoteen 1990 asti. Kaupungin todellinen jälleenrakennus pääsi kunnolla vauhtiin vasta lännen tuella runsaat kymmenen vuotta sitten.

Barokkia kaikkialla

Kaupungin ylpeys Frauenkirche nousi tuhkasta ja vihittiin uudelleen käyttöön 2005.  Neitsyt Marialle pyhitetty kirkko on tietysti barokkityylinen. Iltaisin se toimii usein konserttipaikkana. Dresdeniä kutsutaan Elben Firenzeksi. No jaa.  Upeita rakennuksia toki löytyy, mutta vanhakaupunki  eli Altstadt on melko pieni.  Ja vallitsevina tyyleinä siis barokki ja uusbarokki. Frauenkirchen ohella Dresdenistä löytyy hieno ooppera, Semperoper, sekä mainio vanhan taiteen museo Zwinger.  Museon yhdessä siivessä on laaja posliiniesineiden kokoelma. Varmasti posliinikaupunki Meissenin  läheisyys on vaikuttanut sen syntyyn. Ruoka on erinomaista ja leivokset melkein kakun kokoisia.  Syöminen on edullisempaa kuin monessa muussa Euroopan maassa. Jos aikaa on vähän, parhaiten kaupunkiin tutustuu vihreillä näköalabusseilla.  Pysäkkejä on toistakymmentä ja uusi bussi tulee viidentoista minuutin välein.  Lippu on voimassa koko päivän.

Parhaimmillaan kesällä

Keskustorin kupeessa on monisatametrinen katettu ostosgalleria kymmenine ruokapaikkoineen.  Kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Kalaruokiin erikoistunut pikaruokaketju Schnellimbiss Nordsee on tutustumisen arvoinen. Ketjulla on ruokapaikkoja ympäri Saksaa. Dresdeniin pitää tulla uudestaan kesällä. Valtavat luonnonsuojelualueet ympäröivät kaupunkia, ja köysiradalla pääsee ihailemaan Elben laaksoa. Mainioita lähes linnamaisia rakennuksia ovat rinteet tulvillaan.

Pari päivää hurahti nopeasti, ja matka jatkui takaisin Berliiniin. Junasta löytyi erinomainen ravintolavaunu.  Hinta-laatusuhde oli oivallinen. Mutta ykkösluokan lippu oli turhan kallis, varsinkin kun Saksassa ei tunneta minkäänlaisia eläke- tai muita alennuksia. Itse olen junahullu, ja näissä merkeissä palaan varmasti asiaan.

Markku Helismaa  

Kaupungin viralliset sivut http://www.dresden.de/dtg/en/index.php Matkailutietoa Dresdenistä suomeksi  http://www.germany.travel/fi/kaupungit-kulttuuri/kaupungit/