Kauneuden sopusointu, ylellisyys ja köyhyyden rujous saavat uusia merkityksiä kiertomatkalla Intiassa. Taj Mahal yllättäen nousi ilmaan...

Vastakohdilla ei ole mitään rajaa Intiassa. Kadulla nainen imettää vauvaa pahvinpalojen päällä istuen. Pölyn keskeltä nousee lasisia pilvenpiirtäjiä ja satupalatseja.

Taj Mahal leijuu

Taj Mahal kerää Agraan joka päivä 35 000 matkailijaa. He kaikki haluavat nähdä rakennuksen, jonka Shah Jahan rakennutti lempivaimonsa Mumtazin muistolle 1600-luvulla. Taj Mahalin kauneus pääsee oikeuksiinsa avaraa taivasta vasten. Kaikki muukin alleviivaa sen täydellistä harmoniaa: symmetrinen puisto, sypressien reunustama vesiallas ja leikkiminareetit.

Rosoa ja romantiikkaa

Korkealle kukkulalle rakennettuun Amber Fortin linnakkeeseen Jaipurin lähellä pääsee jeepillä, mutta se on niin arkipäiväistä. Aivan eri on kiivetä mukulakiviraittia ylös elefantin selässä. Kolmen miljoonan asukkaan Jaipuria sanotaan vaaleanpunaiseksi kaupungiksi. No, rakennukset on maalattu vaaleanpunaisiksi ainakin kerran - vuonna 1883 prinssi Albertin tekemän vierailun kunniaksi.

17 miljoonaa unelmaa

Old Delhin kaoottisella Chandni Chowk -kadulla torvet soivat vimmatusti, mutta jono ei etene senttiäkään. Värikkäät huivit, sandaalit, jumalpatsaat, maalaukset ja puuesineet odottavat näillä kulmilla ostajaansa. Tinkiminen on osa kaupantekoa, ellei pakene New Delhin kiiltäviin ostoskeskuksiin. Kaoottisen pääkaupungin mittasuhteita on mahdotonta käsittää. Sen elävän kudoksen muodostaa lähes 17 miljoonaa ihmistä kohtaloineen ja unelmineen.

Unet maharadzan malliin

Sariin pukeutunut nainen painaa kulmakarvojeni väliin punaisen täplän, ja toinen lisää siihen riisinjyviä. Kolmas laskee kaulaani kukkaseppeleen. Kun nousen Samode Palace -hotellin portaita, harteilleni sataa ruusun terälehtiä. Kultaisen kolmion voi kiertää luksushotelleissa asuen, mutta Intian rosoinen arki tulee lopulta aina vastaan.

Matkailijan muistilista:

* Paras aika Pohjois-Intiassa on lokakuusta maaliskuulle.

* Muista vakuutus ja hyvä käsihygienia.

* Varaa runsaasti aikaa liikenteeseen.

Teksti Pirkko Puoskari Kuva: Seux Paule/Hemis/MVPHOTOS

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2010