Rahasumma luostarille tai kulhollinen riisiä munkille on yhtä kuin lahja Buddhalle – siis sijoitus hyvään karmaan.

Buddhalaisuus on maassa elämäntapa ja läsnä kaikkialla. Luostareita ja pagodeja on paljon. Niissä rukoillaan Buddhan kuvien ja patsaiden äärellä. Oppaamme Tun kertoo syntyneensä torstaina, buddhalaisen kalenterin mukaan rotan päivänä. Nuori mies on opiskellut historiaa, hän meditoi päivittäin ja vetäytyy lomallaan luostariin. Tun, niin kuin muutkin tapaamamme burmalaiset, huokuu tasapainoa ja tyyneyttä. Hymy on aito eikä sammu, kun matkaaja kääntää selkänsä. 

Hiljentyminen jalostaa sielua ja auttaa luopumaan turhasta. Ihmiselämä on paljolti kärsimystä, mutta hyvä karma lupaa seuraavassa jälleensyntymässä paremman kohtalon. Buddha siis opettaa kohtuutta, vähään tyytymistä – jopa alistumista. Rahasumma luostarille tai kulhollinen riisiä munkille on yhtä kuin lahja Buddhalle – siis sijoitus hyvään karmaan.

Onnea voi myös etsiä pyhiinvaelluksella luonnonhenkien, natien, luo sammuneen Popa-tulivuoren huipulle. Parin tunnin ajomatka Baganista Popalle kiemurtelee pikkukylien ohi. Perillä on kivuttava 777 jyrkkää porrasta.

Teksti ja kuva Terttu Levonen

Lue lisää Burmasta Matkaoppaan numerosta 7/2012.