Tonavan kaunotar Budapest viettelee kulttuurilla, kylpylöillä ja kahviloilla. Nähtävyyksistä upeimpia ovat sillat.

Budapestia hallitsevat Tonavan varren kauniit maisemat. Joen länsirannalla kohoavat Budan vihreät kukkulat ja historiallinen Linnavuori. Idässä levittäytyy tiuhasti rakennettu tasainen Pest eli suurkaupungin vilkas ja moderni puoli. Suurin osa nykyisestä Pestin puolesta rakennettiin kaupungin kulta-ajalla 1800-luvun lopulla. Etenkin koristeelliset art nouveau -rakennukset luovat sille arvokkaan ilmeen.

Budapestissa on paljon museoita, monipuolista kulttuuritarjontaa ja historiallista nähtävää. Terveyskylpylöiden mineraalivedet ja kauniit salit hoitavat mieltä ja kehoa. Herkuttelija innostuu alati kasvavasta ja kansainvälistyvästä ravintolatarjonnasta sekä perinteikkäistä kahviloista, joiden näyttävät miljööt ovat sadan vuoden takaa. Historialla on suuri merkitys Budapestin viehätyksessä ja vetovoimassa. Silti sillä on myös nuorekas ja trendikäs puolensa omaleimaisine muotiputiikkeineen ja boheemeine kuppiloineen. Budapestilaiset ja ympäri Eurooppaa saapuneet nuoret luovat rentoa tunnelmaa ja vireää yöelämää.

Matkailijaa miellyttää kohtuullinen hintataso. Kaupunki myös houkuttelee lähtemään ulos: puistot, kävelykadut, bulevardit ja romanttiset joenrannat kutsuvat kävelemään – ja haaveilemaan. Kymmenkunta siltaa sitoo Budan ja Pestin toisiinsa. Ne ovat paitsi vilkkaita liikenneväyliä myös otollisia paikkoja katsella Tonavan vene- ja laivaliikennettä. Monet kaupungin komeimmista rakennuksista kohoavat joen varrella. Silloista vanhin ja hienoin on 1849 avattu Széchenyin Ketjusilta, joka on romanttisimmillaan iltavalaistuksessa (kuvassa). Komea on myös rautarakenteinen, vihreäksi maalattu Vapauden silta.

Mira Jalomies, kuva Peppe Mancuso.

Matkaopas 2/2012 -lehden välissä on 16-sivuinen Budapest-opas.