Budapestin kauppakaduilla käyskentely on mukavaa puuhaa. Merkkituotteiden hinnat ovat Suomen tasoa, muuten hintataso on vähän edullisempi.

Leena Pasanen työskentelee johtajana Suomen kulttuurin, tieteen ja talouden keskuksessa Finnagorassa Budapestissa. Hän antaa tuoreet vinkit Budapestin-matkailijalle:

1. Printa  – Saman katon alta löytyvät kauppa, galleria, silkkipaino ja kahvila. Hyvä esimerkki nuoresta unkarilaisesta suunnittelusta: pääpaino on printeissä ja kierrätysmateriaaleissa. Osoite  Rumbach Sebestyén utca 10. Avoinna  Kahvila ma–pe klo 9–19, la–su 12–18, kauppa ja galleria ma–pe 11–19, la–su 12–18.

2. Möbelkunst  – Vintagehuonekalujen, -valaisimien ja -sisustustavaroiden aarreaitta. Tarjolla on enimmäkseen 1950–80-lukujen skandinaavista designia ja tunnettuja nimiä – edullisesti. Kuljetus ulkomaille järjestyy. Osoite  Földváry utca 4. Avoinna  Su klo 10–16.

3. The Zelnik István Southeast Asian Gold Museum  – Huikea kokoelma kaakkoisaasialaisia kulta- ja hopeaesineitä. Vastikään avattu näyttely koostuu diplomaatti ja liikemies István Zelnikin yksityiskokoelmasta. Osoite  Andrássy út 110. Avoinna  Klo 9–19. Pääsymaksu  3?350 forinttia (11 €).

4. Use Unused – Vuonna 2004 perustetun brändin takana on kolme nuorta unkarilaista suunnittelijaa, jotka ovat saaneet tunnustusta Suomessakin. Oma showroom osoitteessa Szervita tér 5. Vaatteita myydään myös Andrássy-kadun putiikeissa.

5. A38 – Tonavan rantaan ankkuroitu vanha ukrainalainen rahti-laiva on saanut uuden elämän ravintolana ja kulttuurikeskuk-sena. Edulliset liput. Osoite  Petöfi-sillan kupeessa, Budan puolella. www.a38.hu/en

Mira Jalomies

Teksti on pieni osa Matkaopas 2/2012 -lehden Budapest-kaupunkiliitteestä.