Kiertomatka vie Rion miljoonakaupungista Iguaçun ryöppyäville putouksille ja maailman mahtavimmalle joelle.

Riossa tulvahtavat vastaan elämänilo ja rentous. Hienot hiekkarannat Copacabana, Ipanema ja Leblon hellivät auringonpalvojia. Yhdeksän miljoonan asukkaan metropoli on sijoittunut kukkuloille Guanabara-lahden rannalle. Tunnetuin kukkula lienee Sokeritoppa, 396 metriä korkea kalkkikivikallio, jonne pääsee köysiratahissillä. Ylimmille kukkuloille ovat sijoittuneet slummit eli favelat ja St. Teresan taiteilijakaupunginosa.

Putousten lumoissa

Lentokone kuljettaa meidät Iguaçun putouksille. Hevosenkengän muotoinen, lähes kolme kilometriä leveä luonnonihme käsittää 21 suurta ja 250 pienempää putousta, joiden korkeus on 55-73 metriä. Ne ryöppyävät vain sata metriä leveään kanjonimaiseen Paholaisrotkoon. Rehevässä luonnossa elää muun muassa tukaaneja, kolibreja ja isoja perhosia.

Sademetsän siimekseen

Aamulla on edessä lento Amazonille, Manaukseen. Vihreä sademetsä näyttää ilmasta käsin loputtomalta, vaikka sitä on hakattu hälyttävän paljon. Viidakon keskellä kiemurtelee jättiläiskäärme - Amazonjoki. Siirrymme pieneen jokilaivaan ja aloitamme retkemme Amazonilla. Se on vesimäärältään maailman suurin joki ja mittasuhteiltaan huikea. Sen pituus on 7 000 kilometriä. Poikkeamme sivuhaaralle ja rantaudumme kylään, jossa asuu tucano-intiaaneja. Alun perin Amazonin viidakoissa on elänyt 15 miljoonaa intiaania 700 heimossa. Nyt heitä on jäljellä 300 000.

Leppoisasti Salvadorissa

Matkan viimeinen etappi on Salvador itäisessä Bahian osavaltiossa. Se oli Brasilian pääkaupunki yli 200 vuotta ja maan kulttuurin kehto. Salvadorin molemmin puolin riittää hiekkarantaa yli sata kilometriä. Tungosta ei ole, voin aivan rauhassa vaellella autiolla rannalla. Lämpimän meriveden mainingit keinuttelevat leppoisasti. Jasmiini tuoksuu voimakkaasti, ja kolibrit suhahtelevat sen kukissa.

Matkatietoa Brasiliasta

* Sijainti Etelä-Amerikan itäosassa päiväntasaajan molemmin puolin. Pinta-ala noin 8,5 miljoonaa neliökilometriä. Asukasluku 199 miljoonaa.

* Paras aika matkustaa: Brasiliassa on kesä silloin kun meillä on talvi. Riossa lämpötila on tällöin noin +25 ºC, Salvadorissa +30 ºC, Manauksessa +33 ºC.

* Aikaero Suomeen - 5 tuntia.

* Raha: Real. 1 BRL = 0,40 euroa; 1 euro = 2,70 BRL.

Teksti ja kuva: Seppo Lampila

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 7/2009