Aamutreffit nenäapinoiden kanssa ja vierailu longhousessa kruunaavat matkan. Tämä ja kymmenkunta muuta loistovinkkiä matkalle maaemon saunaan.

Heinäkuinen päivä on ehtinyt jo iltapäivän puolelle, kun karautamme Batang Ai -järven rantaan. Lähdimme aamulla Sarawakin osavaltion pääkaupungista Kuchingista, ja silmissäni vilisevät yhä tienvarren rehevät pippuri- ja kaakaoplantaasit. Astumme ilmastoidusta bussista ulos luontoäidin vihreään saunaan. Edessä on vielä puolentoista tunnin venekyyti, ennen kuin olemme perillä ibanien kylässä Nanga Sumpassa.

Oksistossa suhisee

Veneen moottori säksättää, kun puskemme jokea ylös. Yhtäkkiä toinen iban-miehistä alkaa tähyillä puiden latvoihin ja nostaa sormen huulilleen. Oksat kahisevat ylhäällä rinteessä, kymmenien metrien korkuisten jättiläispuiden latvuksissa. Lehvien keskellä pilkahtaa jotain punaruskeaa. Kaksi orankia, emo ja poikanen, ovat kyhäämässä itselleen majapaikkaa seuraavaksi yöksi.

Kylä paalujen varassa

Majoitumme Borneo Adventures -yrityksen viidakkohostelliin, joka on rakennettu rantapenkalle perinteisesti paalujen varaan. Joen vastarannalle pääsee siltaa pitkin, ja siellä on ibanien kylä. Kaikki kodit on rakennettu yhteen pitkään, paalujen varaan rakennettuun rivitaloon, longhouseen. Pisimmissä taloissa asuu toistasataa perhettä saman katon alla.

Silmälasit huurussa

Harpomme oppaamme perässä sammalen peittämien valtavien juurimattojen yli. Hikinorot virtaavat joka huokosesta ja silmälasit huurtuvat: ilman kosteusprosentti hipoo sataa. Sademetsän uumenissa on aina hämärää. Suurimpien puiden latvukset kohoavat kymmenien metrien korkeuteen ahnehtien itselleen lähes kaiken auringonvalon. Makoisan retkilounaan jälkeen siirrymme veneisiin paluumatkalle, ja silloin taivas repeää. Koko vaaleanpunainen paattimme uhkaa täyttyä vedellä, vaikka äyskäröin vimmatusti. Kiipeämme kotirantaan housuntakamukset märkinä ja kengät lotisten.

Pakkaa mukaan

- Kevyitä, väljiä puuvillavaatteita ja tukevat, pitäväpohjaiset kengät.

- Sadeviitta suojaa myös repun.

- Hyttyskarkote ja desinfiointigeeli.

- Aurinkolasit ja tehokas aurinkovoide.

- Taskulamppu.

Teksti ja kuva: Pirkko Puoskari

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2009