Ruoka on Berliinissä erinomaista ja leivonnaiset herkullisia. Euroopan suurin tavaratalo KaDeWe on herkuttelijan taivas. Mutta ensin katsastetaan tavarataivas.

KaDeWe eli Kaufhaus des Westens on kiistatta yksi maailman parhaista tavarataloista. Ei ylettömän kallis vaan laadukas. Suosittelen paikkaa enemmän kuin lämpimästi myös niille, jotka eivät halua edes ostaa mitään. Kaikkea löytyy, ja hinnat ovat mielestäni hieman edullisemmat kuin kotomaassa.  Johtuneeko pienemmästä liikevaihtoverosta?

Ja sitten syömään. KadeWen kuudennessa kerroksessa on kymmenien keittiöiden ympärille rakennettuja kala-, pasta-  ja lihakeitaita. Hinnat ovat palvelupuolella yhtä edulliset kuin ylimmän kerroksen itsepalveluravintolassa. Ruoan valmistusta on hauska seurata ja annokset tulikuumia. Mahlzeit! Jos olet vakavasti suklaahimoinen, kierrä KaDeWe kaukaa. Suklaaherkkuja on ylenpalttisesti. Leivoiskahvit kannattaa nauttia itsepalvelupuolella seitsemännessä kerroksessa.

Toinen tasokas tuhlauspaikka Berliinissä on Galeries Lafaytte -tavaratalo, tuttu monelle Pariisista. Hyviä ostoskatuja ovat Fasanenstrasse ja Kurfürstendam.

Uskomattomien tarinoiden kaupunki

Kaupungin ja Saksan historiaan kannattaa tutustua etukäteen.  Parhaat nähtävyydet on luokiteltu monilla kotimaisillakin nettisivustoilla ja Dorlington Kindersleyn suomenkielinen Berliini-matkaopas on hintansa väärtti. Jos 1930- ja 1940-luku kiinnostavat, Deutsches Historiches Museumissa on saatavissa kolmella kielellä erinomainen Maik Kopleckin Berlin 1933-1945 ja Wieland Fyhrin The Berlin Wall. Museon oma kirja sisältää historiaa ja ainutlaatuisen kuvituksen.

Kuvassa osa jaetun Berliinin menneisyyttä, josta on tullut turistinähtävyys: Checkpoint Charlien rajatarkastuspisteen kautta kulki tarkoin säännöstelty liikenne Länsi- ja Itä-Berliinin välillä.   

Markku Helismaa  

Berliinin viralliset matkailusivut  http://www.berlin.de/

Saksan valtion matkailutoimisto kertoo Berliinistä  http://www.germany.travel/fi/kaupungit-kulttuuri/kaupungit/berliini.html