Uuden ilmeen ottaneessa kaupungissa on paljon selittämätöntä kauneutta. Poimi parhaat vinkit!

Kiiltävästä teräksestä, kivestä ja lasista huolimatta Berliini on poikkeuksellisen vihreä kaupunki. Sen pinta-alasta 40 prosenttia on vesistöä, puistoa ja metsää. Sitä halkovien jokien ja kanavien yhteispituus on parisataa kilometriä, ja vesireittien poikki johtaa yli tuhat siltaa. Berliiniläiset viihtyvät ulkosalla, ja he ovat ottaneet kaupungin viheralueiden puistot ja puutarhat ahkeraan käyttöön.

Taidenautintoja

Kaupungissa asuu tuhansia taiteilijoita, ja nykytaiteen tarjonta on monipuolista ja runsasta. Muurin murtumisen jälkeen gallerioita on noussut vieri viereen juuri Berliinin uuteen keskustaan Mitteen. Hyvän läpileikkauksen saksalaisten ja ulkomaisten modernistien taiteesta saa uudessa kansallisgalleriassa Potsdamer Strassella.

Nuudelia ja currymakkaraa

Berliinin ruokamaailma koostuu kaikista maailman ruokakulttuureista. Aina ei kuitenkaan syödä ravintoloissa, sillä on myös hyvin luontevaa haukata boulette-jauhelihapihvejä, kebabia tai currymakkaraa. Berliinin kiinnostavimmat ravintola- ja ruokavinkit löytää Tip-Speisekarte -lehdestä.

Yön syliin

Euroopan parhaat bileet ovat tällä hetkellä Berliinissä. Baarien ja yöklubien aukioloaikoja ei säädellä eikä ovia suljeta ennen aamunsarastusta. Ilta alkaa kahviloista ja trendibaareista ja sitä jatketaan hulppeilla tanssiklubeilla. Monet entisen Itä-Berliinin vanhoista liike- ja teollisuustiloista ovat uusiokäytössä, ja niistä on tullut huippusuosittuja elektro-, rock- tai teknoklubeja. Bileitä järjestetään kaikkialla: omaperäisissä kellaritiloissa, kerrostalojen huoneistoissa, mutta myös kaupungin kattojen yllä. Berliini on saanut myös oman O2-maailman Lontoon malliin. Lähelle Ostbahnhofia taakse on kohonnut 17 000 katsojan O2-world-areena, jonka lavalle nousevat vuorollaan maailman suosituimmat artistit.

Muurin muisto

Kaksi vuosikymmentä on kulunut Berliinin muurin murtumisesta. Muurin historiaan voi tutustua useissa museoissa. Kaatunutta muuria voi myös seurata kävellen tai pyöräillen merkittyä reittiä pitkin aina East Side Gallerystä Checkpoint Charlien ja Potsdamer Platzin kautta Bernauerkadulle.

Teksti: Maaret Thome-Stavenhagen Kuva: Jussi Puikkonen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2010