Vodoomenoja , hikistä kyytiä ja pusu pythonilta.

Saavumme Cotonoun lentokentälle myöhään illalla. Guineanlahden rannikolta pohjoiseen kulkee vain yksi juna ja bussejakin harvakseltaan .Ajamme Nokouéjärvelle, jossa saamme vuokratuksi isoa kanoottia muistuttavan piroque-veneen sauvojineen. Otamme suunnaksi järven pohjoispuolella sijaitsevan Ganvién.

Käärmeen suudelma

Palaamme Cotonouhun, josta jatkamme seuraavana päivänä myyttiseen Ouidahin kaupunkiin. Se on voodoo-uskonnon henkinen pääkaupunki. Käymme pyhässä metsässä ihailemassa mahtavia irokopuita. Saan käärmetemppelissä kaulaani parimetrisen pythonin, joka antaa minulle herkällä kielellään poskisuudelman.

Vuoristomaisemissa

Seuraavana aamuna on edessä pitkä matka Natitingouhun. Maasto muuttuu vuoristoiseksi, ja matka on pitkä ja kuuma. Olemme perillä iltamyöhäisellä. Saamme majapaikassamme illalliseksi helmikanapataa ja jamssimuhennosta. Aamulla herään kukon kiekunaan. Aamiaisen syötyämme lähdemme putouksille uimaan. Vesi on kirkasta ja virkistää.

Kylässä kylissä

Seuraavaksi suuntaamme pohjoiseen, jossa sijaitsee Unescon maailmanperintöluettelossa olevia kyliä erikoisine savilinnoineen. Puolipaimentolaisten sombojen ensimmäinen kylä on nimeltään Boukombé. Perhe ottaa meidät ystävällisesti vastaan. Ryömimme perässä savimajaan, jonka alakerrassa on keittiö ja makuutilat. Ylhäällä torneissa sijaitsevat varastot, joissa säilytetään hirssiä ja maissia.

Rannan rauhaan

Jatkamme matkaa takaisin etelään kohti Abomeyta. Tutustumme kuninkaan palatsiin, joka oli 1800-luvulla Länsi-Afrikan komeimpia. Punaisten savimuurien ulkopuolella levittäytyvät sokkeloiset kujat värikkäine markkinoineen. Illansuussa olemme jo Beninin parhaassa rantalomakohteessa Grand Popossa. Kilometrien pituiset autiot hiekkarannat ottavat vastaan meren jymisevät tyrskyt. Palmut huojuvat lämpimässä tuulessa.

Varmista mutkaton matka

* Beninin terveyspalvelut ovat rajalliset, eikä kaikkia lääkkeitä ole välttämättä saatavilla. Omat resepti- ja muut lääkkeet tulee olla mukana omasta takaa.

* Turvallisuus : Liiku aina paikalliset olot ja kielen tuntevan oppaan seurassa. Vältä liikkumista pimeällä ja huonosti valaistuilla kaduilla.

Teksti ja kuva: Seppo Lampila

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2008