Pitkähiuksinen rastapää ajaa vanhaa amerikkalaista koulubussia ja soittaa reggaeta täysillä. Ollaan Väli-Amerikassa, pikkuisessa Belizessä tammi-helmikuun taitteessa.

Olen reppureissulla poikaystäväni kanssa. Matkaamme Hopkinsin kaupunkiin. Kirkas Karibianmeri huuhtoo valkoista rantaa, ja muutama hiekkainen tie halkoo kaupunkia. Olemme täällä iltapäivävierailulla, vietämme yön Sittee Riverin kylässä. Huomenna lähdemme viikoksi korallisaarelle, Gloverin atollille.

Aamulla valkoinen katamaraani lipuu kiinni laituriin. Ruskettunut, vaalea, isokokoinen Becky hyppää rannalle ja tervehtii uusia turisteja. Lastaamme katamaraanin ja pian olemme matkalla mantereesta 64 kilometrin päässä sijaitsevalle korallisaarelle. Määränpäämme on Glovers Atoll Resort. Aurinko paistaa, pelikaanit huutavat, ja edessämme avautuu Karibianmeri sinisen eri sävyissä. Ihailemme delfiinien kisailua ja lentokalojen huikeita suorituksia.

Lomakylän alueella on Beckyn perheen asuinrakennuksen lisäksi 12 mökkiä sekä yksi kimppahuoneisto. Osa mökeistä on veden päällä, osa rannalla. Jokainen saa olla omissa oloissaan. Viritämme terassille hyttysverkon, raahaamme patjat sen alle ja nukumme ulkona. Nukkuipa ulkona tai sisällä, peti kannattaa aina tarkistaa epämiellyttävien vieraiden, kuten hämähäkkien ja skorpionien varalta. Kaikki ruoka pitää tuoda Sittee Riveristä viikon tarpeisiin. Mökeissä on keittiöt, joissa voi valmistaa kerosiinikeittimillä ruokaa. Kookospalmut piirittävät saarta, joten pähkinöitä saa poimia mielin määrin. Kalastaakin voi, kunhan muistaa mennä pois rauhoitetulta alueelta eli reilun puolentoista kilometrin päähän rannasta.

Turkoosi 28-asteinen vesi kutsuu snorklaamaan tai sukeltamaan. Laguunissa vierailee delfiinejä, ja jo rannassa saattaa törmätä viiksihaihin. Pienet välskärikalat uivat parvissa korallien seassa, ja aavemaiset rauskut leijuvat vedessä kuin purjelentokoneet. Rentoutua voi myös riippumatossa ja antautua tuulen keinutukselle. Viikko merirosvojen aarresaarella on jokaisen aurinkoa ja rauhaa rakastavan unelma.

Teksti: Annika Vartio Kuva: Tari Oksanen

Belizen hintoja:

* Edestakaiset lennot Helsingistä Belize Cityyn maksavat noin 1 400 - 2 100 euroa.

* Yhteismajoitus Hopkinsissa ja Sittee Riverissä noin 4 euroa, yö kahden hengen huoneessa 9 euroa. Mökin vuokraaminen maksaa 15 euroa/henkilö.

* Glovers Atoll Reserven hintoja viikon oleskelusta: telttailu saarella 76 euroa, yhteismajoitus 114 euroa, rantamökki 152 euroa ja mökki veden päällä 190 euroa(+ verot).

* Valuutta on Belizen dollari, 1 BZD = 0,40 euroa.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 2/2005