Jane Austen -festivaalien aikaan pääsee ihailemaan 1700- ja 1800-luvun tyylin katukuvaa. Kuva: Jenny Brandt
Jane Austen -festivaalien aikaan pääsee ihailemaan 1700- ja 1800-luvun tyylin katukuvaa. Kuva: Jenny Brandt

Suloisen kylpyläkaupungin tunnelmasta nauttivat muutkin kuin austenistit. Herkkuja on tarjolla niin Jamie Oliverin kuin Michelin-ravintoloiden malliin, shoppailukadun silmänruokaa unohtamatta.

"Ladies, make haste! Rouvat, kiirehtikää!" hoputtaa livree­takkiin pukeutunut punakka seremoniamestari.

Naiset tarttuvat empiremekkojensa helmoihin ja pujahtavat sisään juhlasalin ovesta. Hetkeä myöhemmin kuuluu kolme hurraahuutoa: uusi Guinnessin maailmanennätys on syntynyt. Bathin Assemby Rooms’iin on ­kokoontunut kaikkiaan 550 Yrjöjen ajan (1714–1830) asuihin pukeutunutta Jane Austen -intoilijaa. Kirjailijan nimeä kantava, vuosittainen festivaali Bathissa on alkanut.

Jane Austen tuskin aavisti olevansa yksi Bathin tulevista vetonauloista muuttaessaan kaupunkiin 25-vuotiaana perheensä kanssa vuonna 1801. Vilkas, yläluokan suosima kylpyläkaupunki oli salanimellä kirjoittavalle papintyttärelle todellinen piristysruiske.

– Bath inspiroi Austenin kirjoittamista. Hän tapasi täällä koppavia henkilöitä, jotka myöhemmin päätyivät hänen teoksiinsa, kertoo ­Jane Austen -festivaalin johtaja Jackie Herring.

Vaikka nyky-Bath ottaa kaiken irti yhteydestään Britannian rakastetuimpaan kirjailijaan, on kaupungilla annettavaa myös niille, jotka eivät välitä Austenista tuon taivaallista.

Hunajanvärisestä kalkkikivestä rakennettu ydinkeskusta on kompakti ja juuri sopivan kokoinen ­kävelyyn. Milsomin kuulu ostos­katu vetää vertoja Lontoon Oxford Streetille. Bathin keskustassa pyöriessä on vaikea päättää, ihaillako Unescon suojelemaa Yrjöjen ajan arkkitehtuuria vaiko tyhjentää lompakkonsa Top Shopin tiskille.

Päänraavintaa aiheuttaa myös ravintolatarjonta, joka kattaa kaiken Jamie Oliverin italialaisesta Michelinin tähden ravintoloihin – joita 80 000 asukkaan kaupunkiin mahtuu jopa kolme. Onneksi Lontoon Paddingtonin juna-asemalta hurauttaa Bathiin vain puolessatoista tunnissa.

”Voi, kukapa koskaan voisi väsyä Bathiin!” Austenin romaanisankaritar Catherine Morland huudahtaa. Totta, yhä vain.

Span kattoterassialtaalta on näkymät tuomiokirkolle. Kuva: Thermae Bath Spa.

Pulahduksia ja samppanjaa

Bathin mineraalivesiä pääsee ­kokeilemaan uudessa Thermae-kylpylässä. Ylimmän kerroksen kattoaltaalta on hieno näkymä Bathin tuomiokirkolle Bath ­Abbeylle. Parhaimmillaan ulko­altaan lämmin, poreileva vesi on hieman koleana eli peribrittiläisenä syyspäivänä. Modernissa kylpylässä on kaksi isoa allasta ja useita aromaattisia höyrysaunoja. Kylpylään pääsevät vain yli 16-vuotiaat. Sisäänpääsymaksuun kuuluvat kylpytakit, joissa voi pistäytyä kylpylän ravintolaan vaikka nauttimaan lasin samppanjaa.

Thermae Bath Spa, Hot Bath Street.

Kahden tunnin spa 27 £ (34 €), koko päivä 57 £ (72 €).

Makeita unia

Aikamatka 1700-luvulle jatkuu Avon-joen toisella puolen Sydney Gardens -puutarhassa. Kanaalien, temppelien ja siltojen koristama keidas oli aikanaan suosittu konserttien, aamiaisten ja tanssiaisten tapahtumapaikka, joihin myös ­Jane tiettävästi osallistui.

Austenin perhe asui puutarhaa vastapäätä 1801–1805. Jane Austen -kokemuksen voi kruunata vuokraamalla jonkin talon neljästä valoisasta huoneistosta. Aivan Austenin ajan tunnelmissa ei tarvitse majoittua, sillä huoneistoissa on nykyään juokseva vesi, sähköt sekä langaton nettiyhteys.

Vaihtoehto majoitukselle on viehättävä Yrjöjen aikainen huvila Bloomfield House, jossa aamiaispaahtoleipä tarjotaan hopeisesta telineestä ja kuninkaallinen pekoni tuotetaan – näin isäntä vakuuttaa – Walesin prinssin maatilalla.

Jane Austen’s Home, Sydney Place No. 4. Huoneisto alkaen 99 £ (125 €) / yö.

Bloomfield House, 146 Bloomfield Road.  2 hh alkaen 115 £ (146 €) / yö.

Hiusneuloja etsimässä?

Austenin romaaneissa sankarittaret shoppailevat Milsom Streetillä musliinikangasta, nappeja, hattuja ja hiusneuloja. Paljon ei ole parissa sadassa vuodessa muuttunut, sillä vuonna 2010 Milsom äänestettiin koko Britannian parhaaksi muoti­kaduksi.

Ketjuliikkeille nyrpistelevä voi tehdä löytöjä pienemmiltä sivukaduilta, joihin on asettunut itsenäisiä käsityö-, antiikki- ja herkku­puoteja.

Shoppailun lomassa voi nautiskella Bathin kahviloissa. Kuvs: Jenny Brandt.

Ja se herra Darcy, ah!

Gay Street on austenisteille pakollinen pysähdyspaikka. Ulkopuolelta voi ihailla numeron 25 rakennusta, josta kirjailija vuokrasi huoneistoa äitinsä ja sisarensa kanssa perheen isän kuoleman jälkeen.

Numerossa 40 sijaitsee Austenin kotitalon kaltainen rakennus, ja siellä on Jane Austen -keskus. Yläkerran Yrjöjen-aikainen teehuone on mitä viihtyisin. Aikakauden asuun pukeutunut tarjoilija kattaa pöytään Tea with Mr. Darcy -setin: kolmiovoileipiä, minileivoksia ja lasillisen kuohuvaa. Teehuoneen seinällä komeilee, kas, monien mielestä se paras herra Darcy, Colin Firth vuosimallia 1995.

Teehetken jälkeen voi tutustua keskuksen vaihtuviin näyttelyihin sekä alakerran myymälän tarjontaan. Muutkin kuin austenistit huokailevat kaupan korujen, kirjojen, vaatteiden ja koristeiden äärellä.

Saanko tämän valssin?

Ja mitäpä olisi Jane Austen -matka ilman häivähdystä tanssiaisten houkuttelevasta ilmapiiristä? Bennett Streetillä voisi helposti kävellä elämänsä elämyksen ohi. Ylähuoneet (The Assembly Rooms) on vaatimattoman näköinen kivi­rakennus, mutta sisältä paljatuu häikäisevä tanssisali, jonka katosta riippuvat massiiviset kattokruunut.

Vain hienoista mielikuvitusta harjoittamalla voi siirtyä toukokuun 12. päivään 1801, jolloin Austen vieraili Ylähuoneilla, joi teetä sukulaistensa kanssa ja seurasi juopuneen seurapiiripariskunnan edes­ottamuksia. Austeninsa lukeneet tuntevat Ylähuoneet ­romaaneista Neito vanhassa linnassa ja Viisasteleva sydän.

Lue myös:

Täällä astut Downton Abbeyn maailmaan

Briteissä hemmottelu kuuluu jokaiselle naiselle