Etsitkö jotakin alkuperäistä: satujen kaupunkeja, maalaisidylliä, viidakoita, autiota hiekkarantaa ja ystävällisiä, välittömiä ihmisiä?

On jo myöhä, kun saavun Dhakaan. Katuvaloja ei 7-miljoonaisessa kaupungissa ole. Ramadan-ajan kunniaksi välkkyy siellä täällä värivaloja. Takseja ei kaupungissa juuri ole. Ne korvaa 300 000 riksaa ja kolmipyöräistä tuk-tukia, jotka puikkelehtivat tottuneesti sikin sokin liikenteessä. Pitkähkö kyyti hotelliin halki öisen Dhakan maksaa alle puoli euroa. Seuraavana iltapäivänä Buriganga-joen rannalla hyppäämme pieneen jokilaivaan. Matkaamme alavirtaan kohti Manglaa.

Paljain varpain viidakossa

Kun aurinko on painunut mailleen, käyn yläkannelle nukkumaan. Tähtitaivas kaareutuu yläpuolella. Aamulla lähdemme mangrovemetsikköön kahden pyssymiehen kanssa bengalintiikeriä jäljittämään. Kävelemme pari tuntia. Pyssymies on kiihtynyt - hän on nähnyt tiikerin jo kolme kertaa. Mutta vaikka odottelemme kauan ja hiljaa, ei tiikeri näyttäydy, vaan ilmeisesti tarkkailee meitä tiheikön suojasta.

Takuutuore aamiainen

Hotellin vastaanotossa istuskelee muniva kana. Tuoretta aamiaista on siis tiedossa. Kattoterassilla laiduntaa lauma vuohia. Aamulla herään hirvittävään torventoitotukseen ja meteliin. Kana on muninut, ja syötyäni aamiaisen lähden kiertelemään basaareja. Käyn myös Bangladeshin suurimmassa ja vanhimmassa moskeijassa. Maalauksellisen näköiset pitkäpartaiset miehet valmistautuvat rukoukseen.

Suosittelen kattoa

Kiidämme yöjunalla kohti Chittagongin satamakaupunkia. Raahaudun aamulla väsyneenä asemaravintolaan. Se on rähjäinen, mutta tee ja chapati-leipä maistuvat. Paikallisbussi on nähnyt parempiakin aikoja. Sisäänsulloja-rahastaja sijoittaa ihmisiä tiiviisti paikoilleen. Paljon kyytiin saadaankin mahtumaan. Seuraavassa pysähdyspaikassa päätän kokeilla katolla matkustamista. Se onkin mahtavaa! Pöly ja pakokaasu jäävät alapuolelle, vilpoinen tuuli käy. On kuin moottoripyörän selässä istuisi.

Matkatieto Bangladeshista

- Sijainti: Intian ja Kaakkois-Aasian välissä.

- Pinta-ala 144 000 km²

- Väkiluku 150 miljoonaa.

- Aikaero Suomeen +4 tuntia.

- Paras aika matkustaa: Kuiva talvikausi, kun keskilämpö on +18 °C.

- Passi ja viisumi: Suomen kansalainen tarvitsee viisumin, jonka saa maan lentokentältä.

Teksti ja kuva: Seppo Lampila

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2009