Seitsemän hyvää syytä valita lomakohteeksi Balaton:

1. Järvi

Keski-Euroopan suurin järvi vetää kesällä matkailijoita kaikkialta Euroopasta. Balaton on matala: keskisyvyys on vain kolme metriä. Pituutta järvellä on 78 kilometriä ja leveyttä enimmillään 12 kilometriä.

2. Siófokin kaupunki

Runsaan 20 000 asukkaan kaupungin pitkät hiekkarannat, ravintolat, baarit ja majapaikat täyttyvät lomailijoista, jotka tulevat pitämään hauskaa. Yksi kaupungin vetonauloista on nuorison suosima Coca-Cola-ranta.

3. Hévízin kuuma lähde

Noin neljän hehtaarin kokoisen lähteen lievästi radioaktiivinen, mineraalipitoinen vesi sopii erityisesti reumaa sairastaville. Kesällä veden lämpötila on noin 35 astetta, talvikylmilläkään lämpötila ei koskaan laske alle 22 asteen.

4. Herendin posliinitehdas

Herendin posliinitehdas Veszprémissä on maailmankuulu. Vuodesta 1826 alkaen siellä on tehty Euroopan hoveille, aatelisille ja muille rikkaille käsityönä astiastoja ja koriste-esineitä. 5. Linnat Vuonna 1745 rakennetun barokkityylisen Keszthely aatelislinnan suurin ylpeys on kirjasto, jossa on noin 90 000 nidettä ja yli 6 000 musiikkipartituuria. Osittain raunioitunut Sümegin linna kohoaa 270 metriä korkealla kukkulalla. Ylhäältä aukeavat mahtavat näkymät alas kyliin.

6. Kis-Balatonin luonnonsuojelualue

Pikku-Balaton, Kis-Balaton, on 20 neliökilometrin suuruinen luonnonsuojelualue järven länsipäässä. Ruovikkoinen alue on varsinainen lintuparatiisi. Alueeseen kuuluu myös 200 vesipuhvelin suojelualue.

7. Étterem, csárda & sörözö

Mihin syömään? Étteremin ruokalista on laajin, csárda on maalaisravintola ja sörözö oluttupa. Unkarilaiset rakastavat tuhteja, runsaita annoksia. Possun potkaa, ankankoipia ja välillä vähän nautaakin. Kala on jo harvinaisempaa herkkua. Lopuksi nautitaan vielä reilun kokoinen jälkiruoka, jossa siinäkään ei ole kaloreja säästelty.

Unkari ei ole hinnoilla pilattu

Unkarin hintataso on suomalaiselle suopea. Esimerkiksi olut kolmen tähden hotellissa maksaa alle euron. Unkari yllättää iloisesti myös suomalaiset eläkeläiset. Junilla matkustaminen maassa on yli 65-vuotiaille ilmaista, myös Budapestin joukkoliikenteessä. Toinen ilmainen ilo kaikille: Unkarissa saa vapaasti poimia hedelmiä hedelmäpuiden reunustamilta teiden varsilta.

Teksti ja kuva: Markku Marttinen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2008