Lempeä ilmasto ja vulkaaninen maaperä suosivat Azorien saaria. Lue parhaat vinkit.

Sataa tihuttaa. Harmauden keskeltä näkyvät vain tietä reunustavat hortensiat ja välillä sumusta pilkahtava lehmä. Tämä on Euroopan äärimmäinen reuna, Azorien läntisin saari Flores ja sen läntisin patikkapolku. Floresin saarella asuu nelisentuhatta ihmistä. Pääkylässä, Santa Cruzissa, on kaksi hotellia, kummassakin kolmisenkymmentä huonetta.

Mustan laavan maa

Matkat saarelta toiselle sujuvat notkeimmin Azorien oman lentoyhtiön, Satan, kyydissä. Faialin ja Picon välille kuitenkin riittää laiva ja puoli tuntia. Picon tunnelma poikkeaa dramaattisesti herttaisesta Floresista. Kaunista ja kukkivaa Picollakin on, mutta vuori jättää picolaisille pelloiksi vain rantakaistaleet. Parhaiten viihtyy viiniköynnös. Mustassa laavassa se tuottaa Azorien parasta viiniä.

Valas näkyvissä!

Azorit osuvat valaiden vaellusreitille - lajeja on nähty peräti 22. Paras paikka valaiden tarkkailuun on Picon ja Faialin välinen salmi. Retken aluksi meille kerrotaan valaiden suojelusta. Vene kaartaa Picon toiselle puolelle, ja kaikuluotain on kovassa käytössä. Sitten näemme kaksi suurta kaskelottia. Valtavien pyrstöjen kohotessa vedestä koko venekunta tuijottaa niitä lumoutuneena.

Kaupungeista kaunein

Ensimmäiset uudisrakennukset kohosivat Angran kukkuloille 1400-luvulla. Löytöretkien myötä laivaliikenne kasvoi kohisten. Siirtomaiden rikkaudet kulkivat Terceiran kautta, ja osa niistä jäi Angran kaunistukseksi. Vuonna 1980 Angra vaurioitui pahoin rajussa maanjäristyksessä. Pieteetillä tehtävä korjaustyö on jatkunut näihin päiviin asti. Unesco nimitti Angra do Heroismon maailmanperintökohteeksi 1983, ja siitä kaupunkilaiset ovat aidosti ylpeitä. Kokonaisia kortteleita on alkuperäisessä asussaan: aateliskartanoita, kirkkoja ja kauniisti kivettyjä aukioita.

Matkatietoa Azoreista

- Azorit ovat yhdeksän saaren ryhmä Atlantilla, Madeiran luoteispuolella, noin 1 500 kilometriä manner-Portugalista.

- Hintataso hieman edullisempi kuin Suomessa tai esimerkiksi Madeiralla.

- Aikaero Suomeen -3 tuntia.

- Ilmasto on leuto: talven keskilämpötila +13 °C, kesän +22 °C.

Teksti ja kuva: Elina Pammo

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 7/2008