Päätoimittaja Pirkko Puoskari vaatii jokaiselle suomalaiselle mahdollisuutta päästä marras-joulukuussa viikoksi etelän aurinkoon.

Tällä kertaa se tapahtui aiemmin kuin koskaan ennen. Kannoin kirkasvalolampun ullakkokomerosta keittiön pöydälle jo syyskuun lopulla. Viikonvaihteessa kaivan jouluvalot esiin ja ripustan ne pihapuuhun, vaikka naapurit pitäisivät kajahtaneena. Juuri tähän aikaan tuntuu, että kaamos jatkuu ikuisesti. Puoli vuottahan se vain kestää. Hapuilevaa kävelyä liukkailla iljanteilla. Auton ikkunoiden hinkkaamista tylsällä jäärapalla viimaisina pakkasaamuina. Viikkoja jolloin auringosta näkee vain haalean kajastuksen.

Vuoden pimeimpänä aikana noin kaksi prosenttia suomalaisista kärsii kaamosmasennuksesta. 40 prosenttia meistä oireilee lievemmin. Jokaisen suomalaisen pitäisi päästä marras–joulukuussa hetkeksi valohoitoon. Viikon aurinkoloma etelässä Kela-korvauksen piiriin! Ehkä se tulisi yhteiskunnalle jopa halvemmaksi kuin nykyiset keinot aivojen serotoniinitason kohottamiseksi: psyykenlääkkeet ja yletön viinanjuonti. Helppoja vaihtoehtoja aurinkoenergian tankkaajille ovat vaikkapa Hurghada ja Kanariansaarten Fuerteventura. Niistä kerromme sivuilla 20 ja 38.

Juuri tänä syksynä on mukava kertoa hyviäkin uutisia: matkailu jatkaa kasvuaan huolimatta maailmantalouden hidastumisesta. YK:n alainen Maailman matkailujärjestö WTO arvioi, että matkailu kasvaa neljän prosentin vuosivauhtia. Viimeistään joulukuussa rikotaan miljardin turistimatkan raja. Matkailualalla pyyhkii hyvin myös Suomessa. Yllätysvilkkaan kesän jälkimainingeissa talven lomamatkat on viety käsistä. Me kurkistamme tässä numerossa jo ensi kesään: poimimme parhaat herkku­palat uutuusmatkoista, s. 52. Valinnan varaa  riittää Kreikan ihanista saarista Islannin kiertomatkoihin.

Jos seuraavaan reissuun on vielä aikaa, nappaa kielen alle D-vitamiinipilleri ja käännä sivua. Hohdokasta maailmanympärimatkaa oman Matkaopas-lehtesi seurassa!

Pirkko Puoskari  Kuva Shutterstock

Pääkirjoitus Matkaoppaan numerossa 7/2012.