Galapagossaaret kuuluvat Ecuadorille, jonne on saarilta matkaa tuhat kilometriä. Matkailutoimittaja Seppo Suomelan mielestä risteily on paras tapa tutustua saariin.

Matkailutoimittaja Seppo Suomela tutki Galapagossaaret katamaraaniristeilyllä ja kokosi saarista käytännölliset faktat matkailijalle.

Galapagossaarten faktat

1. Sijainti  Tyynessä valtameressä sijaitseva 13 vulkaanisen pääsaaren ja kuuden pienemmän saaren muodostama ryhmä noin 1 000 kilometrin päässä Ecuadorin rannikolta. Saaret sijaitsevat päiväntasaajan molemmin puolin. Saariryhmä kuuluu Ecuadorille.

2. Pinta-ala  Noin 8 000 km². Saariston leveys idästä länteen on 320 km. Asukkaita  Noin 20 000. Vain neljällä saarella on asutusta.

3. Pääkaupunki  Puerto Baquerizo Moreno San Cristóbalin saarella.

4. Uskonto  Valtaosa asukkaista on roomalaiskatolilaisia.

5. Lentokentät  Baltra ja San Cristóbal, päivittäisiä lentoja Quitosta ja Guayaquilista.

6. Puistomaksu  Noin 80 euroa.

7. Valuutta  Yhdysvaltain dollari. Hotelleissa käyvät yleisimmät luotto­kortit. Muutamia automaatteja käteisnostoja varten on muun muassa Santa Cruzin ja San Cristóbalin saarilla.

8. Aikaero Suomeen  –9 tuntia.

9. Passi ja viisumi  Viisumia ei tarvita alle kolmen kuukauden matkalle.

10. Kieli  Espanja.

11. Erityistä  Sähköjännite 120 V. Adapteri tarvitaan. Syys- ja lokakuussa merenkäynti on voimakkaampaa kuin muulloin. Meriveden lämpötila voi laskea 15–16 asteeseen.

12. Matkoja  Suomessa myydään mm. Ecuador–Galápagos-yhdistelmä­kiertomatkoja alkaen noin 4 500 €. Meno-paluulennot Helsinki-Galápagos alkaen noin 1 430 €. Galápagoksella voi tehdä 4–8 päivän mittaisen risteilyn tai majoittua hotelliin jollakin asutetulla saarella (Santa Cruz, Isabela ja San Cristóbal) ja tekemällä päivämatkoja lähisaarille. Hotelleissa asuminen tarjoaa rennomman ja omatoimisemman loman, johon voi yhdistää patikointia tai ratsastusta, mutta saarivierailut ovat rajoitetut ja päiväretkistä valtaosa kuluu veneessä istumiseen.

13. Risteilyt Paras tapa nähdä eläimet ja saaret. Risteilyjä järjestetään ympäri vuoden ja niitä voi varata paikallisilta matkanjärjestäjiltä.

14. Turvallisuus  Tavanomainen varovaisuus riittää.

15. Terveys  Perusrokotussuojan lisäksi hepatiitti A. Juo vain pullotettua vettä ja kieltäydy jääpaloista. Ota kattava matkavakuutus.

16. Lisätietoa  www.ecuador.travel www.galapagosislands.com www.galapagospark.org

Teksti ja kuva Seppo Suomela

Matkaopas 2/2012 -lehdessä on seitsemänsivuinen juttu Galapagossaarista.