Årea sanotaan pohjoismaiden Alpeiksi, eikä suotta. Kuva: Tuukka Ervasti
Årea sanotaan pohjoismaiden Alpeiksi, eikä suotta. Kuva: Tuukka Ervasti

Ja ne maistuvat suksilla tai ilman.

Jos muistikuvasi Åresta ovat useamman vuoden takaa, ja nekin oluenhuuruisia, kannattaa tutustua kohteeseen uudelleen. Unohda Åren maine hillittömänä bilekohteena, sillä Ruotsin suurimmassa hiihtokeskuksessa viihtyvät myös kulinaristit ja suksettomat lomailijat.

Vaasan korkeudella sijaitseva hiihtokeskus on kasvanut 2000-luvulla monipuoliseksi hemmottelukeskukseksi, joka on erikoistunut hyvään ruokaan, kauneushoitoihin ja urheilumuotiin.

Monille uusi tuttavuus taas on Järvsö. Vuonna 1937 perustettu Järvsön laskettelukeskus sijaitsee kolmen tunnin matkan päässä Tukholmasta. Sympaattinen laskupaikka on perheen omistama, ja sen aistii ja huomaa kaikesta.

Rinteiden profiilit ovat oikein mukavat ja leveän kumpuilevaa kaistaa laskee mielellään. Järvsöstä löytyy kurvattavaa myös enemmän laskeneelle, mutta parasta antia saavat harrastelijat sekä lapset.

Taikamattohissin sekä hiihtokarusellin lisäksi puuhaa löytyy rinteiden vieressä olevasta eläintarhasta, jossa on muun muassa susia, ilveksiä sekä karhu.

Hemmottelua Åressa

Rentoudu kylpylässä ja spa-hoidoissa. Huono keli ei ole katastrofi, jos on oikeassa paikassa. Årejärven rannalla sijaitsevassa Holiday Clubissa voi pulikoida kylpylässä tai keilata. Rauhallisemman miljöön ja ylelliset kasvohoidot löydät Tott-hotellin Åre Relax & Spasta. Toinen hoitola löytyy Åren keskustorilta. Osoite: Stationsvägen 4 ja Tottvägen 111 (Tott-hotelli).

Vieraile suklaatehtaassa. Åre Chokladfabrikista ei kannata kiirehtiä pois, sillä myyjät antavat maistiaisia ennen ostopäätöstä. Testaa kuumia kaakaojuomia. Osoite: Björnänge 801.

Hurjastele moottorikelkkasafarilla. On huikea tunne viilettää kaasu pohjassa pitkin järven jäätä, pujahtaa sieltä metsän suojaan ja nousta ylös tunturiin. Åreguiderna järjestää safareita muutaman tunnin pyrähdyksistä koko päivän retkiin. Hinnat alkaen 52 €/henkilö.

Pizzaa ja fine diningia

Åre on Ruotsissa tuttu myös kulinaristien matkakohteena, jonne voi tulla ihan vain syömään hyvin. Kokeile näitä ensi Åren-reissulla:

Buustamon Fjällgård. Buustamon Fjällgårdia ei turhaan kehuta Åren parhaaksi ravintolaksi. Takkatulen loimussa tarjoillaan oman tislaamon vodkaa ja huippukokkien erikoisuuksia. Ravintolaan ei mene tietä, vaan sinne pääsee päivällä suksilla ja illalla rinnekissakuljetuksella. Hinnat yhden hengen ruuille ja juomille alkaen 100 €. Osoite: Buustamon 142.


Åre Delicatessista saa hyvää ja laadukasta lounasta sekä ihania tuliaisherkkuja. Kuva: Tuukka Ervasti

Åre Delicatess. Trendikkäästi sisustettu Åre Delicatess on yhdistelmä herkkupuotia ja tavernaa. Ruokalistalta löytyy niin poronkäristystä kuin tapaksiakin. Lounas alkaen 8 €. Osoite: G:a Brandstationen, Årevägen 70.

Villa Tottebo. Vanhasta metsästysmajasta fine dining -ravintolaksi muuntautunut Villa Tottebo on erikoistunut Jämtlandin lähiruokaan. Kolmen ruokalajin maistelumenu suositusviineineen maksaa 93 €. Osoite: Parkvägen 1.

Wersén:s. Åren keskustorilla sijaitseva Wersén:s on todellinen pizzafanin taivas. Pohjat ovat rapeita ja täytteissä on valinnanvaraa kantarellista kinkku-ananakseen. Hinnat alkaen 16 €. Osoite: Årevägen 101.

Pillipiipari reessä

Järvsö panostaa laskettelun ohessa myös elämyksiin. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista on musiikin säestämä iltapäiväretki. Upeita musiikki-, hevos- ja ruokaelämyksiä järjestävät musiikkiterapeutti Maria Svärd ja hänen miehensä Roger.

Yllätysten retki alkaa, kun seisomme nuotion ääressä. Muhkeaan turkikseen pukeutunut nainen ilmestyy pihapiiriin nokkahuilua soittaen ja tarinaa kertoen. Samalla pihalle porhaltaa kaksi valtavaa hevosta rekiä vetäen.

Reen lyhdyssä palaa tuli ja sujahdamme vällyjen alle. Kaikki on viimeisen päälle mietittyä. Paksujen villavilttien värit sointuvat tarkasti toisiinsa, ja turkisnaisen töppösetkin ovat tyyliin sopivat. Pysähdymme hetkeksi pellon laidalle juomaan mustikkaglögiä ja syömään lammasmakkaravoileipiä.


Rekiretki vie yllätysten ruokamatkalle. Kuva: Tuukka Ervasti

Rekiretki jatkuu vanhalle talolle, jossa istahdamme herkkuja notkuvan ruokapöydän ääreen. Juustoja, marmeladeja, pähkinäleipiä, kakkuja... Tätä on kuvankaunis kahvihetki ruotsalaiseen tapaan.

Ja äkkiä kaikki muuttuu entistä epätodellisemmaksi. Viereisestä huoneesta eteemme harppoo iso poppoo mukanaan kontrabasso, harmonikka, kitara ja huilu. Laulu raikaa lämpimässä ja kotoisassa tuvassa. Ikkunoilla palavat kynttilät ja takassa on tuli. Jälkiruuaksi keitetään takassa pannukahvit.

Olipa hämmästyttävän outo, mutta mieliinpainuvan ihana kokemus.

2,5 tunnin elämys sisältää rekiretken, kahvihetken sekä musiikkia ja tarinoita. Aikuinen 78 €, lapset alkaen 23 €.

Omapolttoista, totta kai

Erityistä illalliskokemusta hakevien kannattaa viettää iltaa Jonas Larssonin kanssa.

En voi lakata hymyilemästä, eikä se johdu promilleista, vaikka viinatislaamossa olemmekin. Tevsjö destilleri -tislaamon isäntä Jonas on mitä hymyilevin mies ikinä. Hän valmistaa vaimonsa vanhalla kotitilalla muun muassa vodkaa, giniä, liköörejä ja punssia. Menneen ajan henkeen sisustetun paikan ruokailut sekä alkoholitastingit vedetään läpi rennonhauskalla meiningillä. Samalla kun viinapadat porisevat takahuoneessa, Jonas heittää juttua ja kaataa lasiin lisää maisteltavaa. Ja uusia makuja on tulossa.

– Kehitämme nyt kantarellilla maustettua snapsia sekä savun makuista vodkaa, Jonas kertoo.

Tevsjö destilleri sijaitsee yhdeksän kilometrin päässä Järvsön kylästä.

Näin pääset Åreen:

Laivalla Helsingistä tai Turusta Tukholmaan. Sieltä on Åreen kuuden tunnin ajomatka. Suoria lentoja Åreen ei Suomesta tällä hetkellä ole, mutta Tukholman kautta perille lentävät Norwegian Airlines ja SAS.

Näin pääset Järvsöhön:

Matkaa Tukholmasta 320 km, Sundsvallista 150 km. Sundvalliin on Tukholmasta 3 tuntia ja päivittäinen junayhteys.