Matkaa Ruotsiin elokuussa ja koe yksi maailman rankimmista maratoneista. Tunturissa on lyhyempi lenkki elämysjuoksijoillekin.

Ruotsin Åre on tuttu alppimaisten tuntureiden talviurheilukeskuksena, mutta kesälläkin seutu tarjoaa tapahtumia matkailijalle. Åren alueella järjestetään tänä kesänä kolme mielenkiintoista tapahtumaan, jotka kannattaa painaa mieleen lomareissuja suunnitellessa.

Maratonkisa tunturissa 11. elokuuta Åren seudulla on mahdollista kokea maailman rankimpiin kuuluva maratonkisa, AXA Tunturimaraton 2012.  Kisa käydään Vålådalenissa, Länsi-Jämtlannin tunturimaastossa Åren eteläpuolella. Tunturimaraton on vuosittainen ultramaratonkilpailu, joka järjestetään nyt kahdeksannen kerran. Kilpareitti kulkee Edsåsenista kolmen tunturin eli Vällisten, Hållfjälletin ja Ottfjälletin yli  kohti Vålådalenin tunturiasemalla sijaitsevaa maalia. Vaihtelevassa maastossa kulkeva reitti on äärimmäisen vaativa.  1800 metrin korkeusero ja radan pituus, 43 kilometriä, tuo kilpailijoille kovan haasteen. Maratonin loppuajat vaihtelevatkin vuosittain riippuen maaston olosuhteista. AXA Tunturimaraton on myös elämyskilpailu. Tapahtumaan voi osallistua kilpasarjan lisäksi myös ihan tavallisena kuntoilijana kauniista reitistä nauttien. Tänä vuonna osallistujat voivat valita myös lyhyemmän, noin 13 kilometrin mittaisen reittivaihtoehdon, joka alku- ja päätepisteenä on Vålådalen.

Maastopyörä-festari Åre Bike Festival kerää maastopyöräilyn harrastajat yhteen paikkaan 4.-8. heinäkuuta. Ohjelmaa riittää päivästä iltaan olipa sitten kiinnostunut Skandinavian huippujen alamäkiajokilpailuista, lajin aloittajille tarkoitetusta harjoitusleiristä tai monen tasoisille harrastajille sopivista maastokierroksista. Viime vuonna Åre Bike Festivaalilla oli mukana maailman parhaimpiin pyöräilymaastoihin tutustunut brittitoimittaja ja pyöräilijä Seb Kemp. Aluksi hän kiitteli kilpailumaaston polkujen olevan maailman huippuluokkaa, ja korjasi kohta määrettään vieläkin kiittävämmäksi ja hehkutti polkujen olevan maailman parhaimpia.

Lentokenttä kilpa-ajoratana Åressa päästään loppukesästä nauttimaan myös tasokkaasta moottoriurheilusta, kun Åre-Östersundin lentokenttä kiitoratoineen muuttuu viikonlopun ajaksi moottoriurheiluradaksi. Pohjois-Ruotsi isännöi tuolloin ensimmäisen kerran STCC-osakilpailua. Scandinavian Touring Car Championship –autokilpailun yhdeksäs osakilpailu ajetaan Åressa 11.-12. elokuuta. Tapahtuma on laatuaan ensimmäinen, ja sen on lupailtu olevan todellinen show-elämys. STCC-sarjan kilpailun lisäksi kentällä ajetaan myös kolme muuta kilpailua: Clio Cup JTCC, UBD Direct Camaro Cup sekä Carrera Cup.

Åre Bike Festivaali: www.arebikefestival.com

AXA Tunturimaraton 2012: www.fjallmaraton.se

STCC Airport Race: www.airportrace.se