Vietämme mieheni kanssa viidettä hääpäiväämme risteillen rakastavaisten saarelta toiselle.

Viiden risteilypäivän kuluttua Vision of the Seas laskee ankkurin Hilon edustalla, Havaijin saaren pohjoispuolella. Valokuvaaja maanittelee pariskuntia poseeraamaan kahden heinähameisen tytön kanssa. -Aloha! tytöt hymyilevät. Simpukoista tehty lei pujotetaan kaulaani. Aloha tarkoittaa sananmukaisesti rakastaa. Se tarkoittaa myös positiivista asennetta ja halua palvella.

Havaijilaiset sanovat, että saarten ketju on tulesta ja vedestä syntynyt. Todisteena siitä jokaisen saaren keskellä ammottaa tulivuoren kraatteri. Havaijin saaren Kilauea on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. Kun seilaamme laivalla Hilosta Kailua-Konaan, näemme laavan hehkuvan punaisena.

Saarten lämmin vesi hellii sekä haita että merikilpikonnia. Kailua Beach ei ole rantana tyrmäävä, mutta näemme siellä saarten suurimmat kilpikonnat. Myös parvittain hohtavia enkelikaloja, värikkäitä papukaijakaloja ja välskärikaloja ui kädenojennuksen päässä, kun snorklaan turkoosissa vedessä. Kauai on pääsaarista pienin ja etäisin, ja sen luonto on kuin Eedenin puutarha. Rakennukset ovat matalia ja sulautuvat luontoon. Sielukas saari on mitä täydellisin paikka häämatkalle. Vihreät niityt ovat kuin aikojen alusta - siksi elokuva Jurassic Park on kuvattu suurimmaksi osaksi siellä. Orkideoita kasvaa villinä sademetsissä.

Oahun saarella sijaitsevasta Honolulusta odotan löytäväni persoonattoman, amerikkalaistyylisen metropolin. Sen sijaan minua odottaa valkoinen aloha-henkinen kaupunki, joka yllättää karismallaan. Maailman kuuluisin hiekkaranta Waikiki Beach kaartuu kuin hevosenkenkä. Alle tunnin ajomatkan päässä Honolulusta odottaa toisenlainen Oahu, maanläheinen ja pienten kylien täplittämä. Oahun ja Kauain pohjoisrannat ovat talvisaikaan henkeäsalpaavia, kun kaukana pohjoisessa arktisten myrskyjen nostattamat talonkorkuiset aallot vyöryvät rantaan. Havaijin saaret ovat helmiä sinisessä äärettömyydessä. Jokainen niistä kertoo tarinan.

Havaijin plussat:

+ Paratiisimainen ilmasto, lämmintä mutta ei tukahduttavaa.

+ Tunnelma on vertaansa vailla: lännen mukavuudet, idän lumous.

+ Ihmiset ovat ylitsevuotavan ystävällisiä.

Miinukset:

- Kallis.

- Meri on arvaamaton, ja rannoilla on vaarallisia merivirtoja.

Teksti: Satu Prusti-Nelson

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 3/2005