Antiguan pikkukaupunki Guatemalassa herää keväällä, kun tuhannet matkailijat saapuvat seuraamaan Semana Santan eli pääsiäisviikon kulkueita. Perinteen aloittivat espanjalaiset siirtomaaisännät 1500-luvulla.

Kaupunkilaiset sommittelevat mukulakivikaduille upeita kukkamattoja vastaanottamaan kulkueita. Matot, alfombras, tehdään värjätystä sahanpurusta ja koristellaan kukilla, havunneulasilla ja hedelmillä. Joka vuodelle suunnitellaan uusi matto kristillisine symboleineen. Symboleja lainataan myös mayojen perinteistä. Matoille astuvat ensin kulkueiden jättiläislavoja kantavat miehet.

Violetteihin kaapuihin verhoutuneet cucuruchot kannattelevat hartioillaan tuhansien kilojen painoista lavaa, jolle on aseteltu kirkossa säilytettävä Kristus-patsas ja risti. Kulkueissa astelee myös roomalaisia sotilaita, suitsukeastioiden kantajia ja soittokuntia.

Vaatetus vaihtelee eri päivinä; pitkänäperjantaina kaavut ovat mustia. Raskaimmalla lavalla on 80 kantajaa, jotka pitää vaihtaa vähintään vartin välein. Kahdeksan tunnin kulkueeseen tarvitaan yli 2 500 kantajaa. Naisilla on omat patsaansa ja kulkueensa.

Yhden kulkueen mentyä ohi tekijät palauttavat maton alkuperäiseen loistoonsa seuraavaa joukkoa varten. Kukkamattoja kannattaa käydä katselemassa etukäteen. Reittikartan saa matkailutoimistosta tai kyseisen kulkueen lähtökirkosta. Pääsiäinen houkuttelee Antiguaan sankoin joukoin väkeä, joten varaa majoitus hyvissä ajoin.

Mari Romppanen

Guatemalan virallinen matkailusivusto

Matkaopas 2/2013. Saat parhaat matkailuideat Matkaopas-lehdestä.