Pohjois-Afrikan merkillinen jättiläisvaltio kylpee öljydollareissa ja Saharan hiekassa.

Kuuma tuuli tuo terveiset Saharan aavikolta. Hiekkadyynien valtaama Libya on rutikuiva paikka monessakin mielessä. Jos maahan pyrkivän pakaaseista löytyy alkoholijuomia, tietää se vaikeuksia. Matkalla Tunisian rajalta Tripoliin bussin ikkunasta näkyy vain puoliaavikkoa, oliivitarhoja ja pölyisiä pikku kyliä. Ensimmäinen vihreä läikkä näkyy vasta Tripolissa. Kaupungin keskustori Vihreä aukio ei tosin ole nimensä veroinen. Gaddafi hymyilee mainoskylteissä, jotka julistavat maan isän 40-vuotista valtakautta. Pyydämme kuljettajaa ajamaan Gaddafin palatsin ohi, mutta se ei onnistu. Tarkkaan vartioitu eversti nukkuu joka yö eri paikassa, eikä hänellä ole vakinaista palatsia.

Historian kerrostumia

Tripoli ei hurmaa kauneudellaan, mutta historian kerrostumia sieltä löytyy parintuhannen vuoden ajalta. Roomalaisajan jäänteet ovat enimmäkseen hautautuneet asvaltin alle, mutta 100-luvulla rakennettu Marcus Aureliuksen riemukaari seisoo vielä pönäkästi paikallaan. Myöhäisemmät siirtomaakaudet näkyvät selvästi rakennuskannassa. Sokkeloinen vanha basaarialue rakennettiin ottomaanien valtakaudella 1400-luvulla.

Hautautuneita salaisuuksia

Libyan upein nähtävyys Leptis Magna saa kiittää olemassaolostaan Saharan hiekkaa. Sen ansiosta valtava raunioalue on säilynyt yllättävän hyvin. Toisin kuin Roomassa, täällä muinaisen maailmanvallan muistomerkit eivät ole suurkaupungin puristuksissa - ja niitä voi tutkia kaikessa rauhassa. Suuruutensa päivät Leptis Magna koki vasta, kun Rooman valtakunta laajeni Pohjois-Afrikkaan. Kauppa, viljavainot ja oliivitarhat olivat kaupungin vaurauden perusta. Kauppareittien kuihduttua Leptis Magna alkoi taantua. Vandaalit ja vuoden 365 suuri maanjäristys koituivat sen kohtaloksi. Vähitellen aavekaupunki hautautui hiekkaan.

Matkatietoa Libyasta

Pinta-ala 1,7 miljoonaa km², asukkaita 5,6 miljoonaa.

Kieli Arabia. Englannilla tulee toimeen ainakin Tripolissa.

Ilmasto Rannikolla välimerellinen, sisämaa kuivaa ja kuumaa aavikkoa.

Raha Libyan dinaari. Tarkista kurssi 

Aikaero Suomeen Sama aika.

Teksti: Pirkko Puoskari Kuva: Juha Puikkonen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 8/2009