Alanyassa loikoillaan rannalla, shoppaillaan, retkeillään ja pörrätään samettisessa yössä.

Alanyan valo ja lämpö vetävät suomalaisia puoleensa jo maaliskuussa. Keskipäivällä on miellyttävän lämmintä ja rauhallista, kun matkailijat eivät vielä täytä 130 000 asukkaan kaupungin katuja. Kun ilma huhti-toukokuussa lämpenee, Alanyan asukasluku tuplaantuu. Keskikesällä voi olla tosi kuuma. Syyskuussa on miellyttävämpää.

Ranta houkuttaa

Alanya sijaitsee kahden hiekkarannan välissä. Kleopatran ranta jatkuu kaksi kilometriä kaupungista länteen. Linnoituskukkulan itäpuolella on hienohiekkainen Keykubatin ranta, jolla on pituutta liki 20 kilometriä. Se on loivempi kuin Kleopatran ranta ja sopii siksi paremmin lapsille. Vanha Alanya kurkistaa kukkulalta, joka kohoaa merestä kallioniemekkeenä. Vuosisatojen ajan vain sulttaanit uskalsivat asettua asumaan meren äärelle - hekin tosin haaremeineen linnoitusten paksujen muurien suojiin. Nyt halutaan asua rannalla. Hotellit ovat valloittaneet pitkän rantakadun, mutta rannat ovat avoimia kaikille.

Linna hallitsee

Alanyan linna on valvonut kaupungin rauhaa jo 800 vuoden ajan. Liki 250 metrin korkeuteen pystytetty kivinen rakennelma kiemurtelee kukkulalla kuin Kiinan muuri. Muurien sisällä ovat villiintynyt puutarha, bysantin aikainen basilika, sulttaani Suleimanin moskeija, selzukkien kylpylä ja sulttaani Aladdin Keykubatin palatsi. Näköalatasanteilta on hauska kurkistella kaupunkiin ja merelle.

Vuoristo vetää

Kun vanhakaupunki, satama, Damlatasin tippukiviluola, arkeologinen museo, Atatürkin talo ja basaarit on koluttu, on aika tehdä retki jylhään ja vehreään Taurus-vuoristoon. Vuoriston voima ja raikas ilma hellivät mieltä ja kehoa helteisten lomapäivien jälkeen. Kun laskeudumme vuoristosta takaisin Alanyaan, silmiemme eteen avautuvat jo kaukaa upeat näkymät kauas Välimerelle.

Alanyan plussat ja miinukset

+ Alle neljän tunnin lento Helsingistä.

+ Kaupungin nähtävyydet ja hienot retket.

+ Edulliset palvelut. -Bussimatka Antalyan lentokentältä Alanyaan kestää yli kaksi tuntia.

- Heinä-elokuussa liian kuuma.

- Tinkiminen ja yliaktiiviset kauppiaat.

Teksti: Kerttuli Korhonen Kuva: Pekka Punkari

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 6/2007