Kahdentoista päivän matkalla tutuiksi tulevat niin alligaattori, Aku Ankka kuin avaruusjäätelökin.

Miami Beach, liki 20 kilometriä pitkä saari Miamin edustalla, elää uutta nousukautta. Leppoisa ilmapiiri ottaa valtaansa heti. Me suuntaamme Parrot Jungleen, jossa on tuhansia trooppisia kasveja ja eläimiä. Katselemme hellyttäviä apinavauvoja vaipoissaan. Sisareni Kirsi ja hänen Anssi-poikansa syöttävät värikkäitä papukaijoja kädestä.

Miamissa aamuruuhka alkaa heti seitsemän jälkeen. Keysaarille vievä tie on vain kaksikaistainen ja yksi maan vaarallisimmista. Nelituntisen ajomatkan jälkeen kimalteleva vesi vetää puoleensa magneetin lailla. Key West on uskomattoman kaunis. Aurinko polttaa kuumasti, ja valtavat puut varjostavat katuja ja heittävät katveensa siirtomaalaistyylisten talojen seinille. Päätämme, että tänne tulemme uudestaan.

Seuraavana aamuna alkaa pisin ajomatkamme, noin 435 kilometriä kohti Fort Myersia. Ajamme läpi Homesteadin kaupungin, jonka hurrikaani Andrew raunioitti elokuussa 1992. Saavumme Evergladesiin, joka on Yhdysvaltojen toiseksi suurin kansallispuisto.

Istahdamme suokopteriin ja kiidämme läpi maaston, joka näyttää olevan yhtä suurta ruohomattoa. Mangrovepuut nousevat vedestä, ja välillä sieltä pilkistävät myös alligaattorin vaanivat silmät.

Seuraavana päivänä vietämme Anssin 13:tta syntymäpäivää ja suuntaamme kohti Disney Worldia. Yllätyksekseni suurin osa kävijöistä on aikuisia. Parasta meidän mielestämme on tavata tutut piirroshahmot sekä nähdä 3D-elokuva.

Matka jatkuu kohti itärannikon avaruuskeskusta, John F. Kennedy Space Centeria. Näemme vanhojen laukaisualustojen jäänteitä ja ison, rakenteilla olevan alustan. Discovery Orbiter -alus aiotaan lähettää matkaan kesällä. Keskuksessa voi myös ihmetellä avaruudesta syöksyneitä meteorien kappaleita ja tutustua Explorer-avaruussukkulaan. Ostamme höyhenenkevyttä avaruusjäätelöä, joka maistuu yllättävän aidolta. Lopuksi palaamme Miami Beachille - loma on kulunut hetkessä. Kaikkina päivinä lämpömittari on näyttänyt yli 30 astetta. Kiertomatkalle on kertynyt kilometrejä 1 400.

Sarin plussat Floridalle:

+ Valtavasti nähtävää ja koettavaa.

+ Tilavat hotellihuoneet.

+ Turvallista matkustaa - myös kahden naisen ja yhden lapsen seurueena.

+ Lämmin sää läpi vuoden. Aurinko ei kuitenkaan ole polttavan kuumaa, eikä herkkänahkaisenkaan tarvitse pelätä palavansa.

+ Yleiset wc:t - paljon, siistejä ja ilmaisia.

Miinukset:

- Kosteus hotelleissa. Ikkunoiden kautta huoneita ei voi tuulettaa. Meluisista ilmastointilaitteista ei ole hyötyä.

- Juomarahat ja verot. Kuuden prosentin arvonlisävero lisätään ostoksiin. Ravintoloissa tippi laitetaan useimmiten laskuun, ja pitää olla tarkkana, ettei maksa kohteliaisuuttaan tuplasti.

- Pitkät välimatkat.

Teksti: Sari Kivelä Kuva: Visit Florida

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 4/2005