Matkaopas tarjoaa kuumimmat säästövinkit. Esimerkkinä ajoitus, valppaus ja juhlapäivästä kertominen.

Ajoitus ratkaisee

Jos olet jo päättänyt, koska ja minne haluat, varaa matka ajoissa. Esimerkiksi valmismatkoihin saa usein nopean varaajan etuja. Jos kohteella ei ole niin väliä, äkkilähdöt ovat sinun juttusi.

Ole valpas

Lentoyhtiöt ja matkatoimistot tekevät usein huipputarjouksia nopeille päätöksentekijöille varsinkin netissä. Myös uudet reitit ja kohteet myydään aluksi jopa pilkkahinnalla.

Tutki, missä euro on vahva

Ennen matkan varaamista vertaile hetki valuuttakursseja. Esimerkiksi Ison-Britannian matkakohteekseen valinneet suomalaiset voivat nyt juhlia euroon nähden heikolla punnalla. Euro on vahva myös verrattuna Puolan zlotyyn, Venäjän ruplaan ja Ruotsin kruunuun.

Kuinka halpa se olikaan?

Selvitä, ovatko huippuhalvalta vaikuttavassa lentohinnassa mukana kaikki verot, kuten lentokenttävero. Onko muita kustannuksia, kuten palvelumaksu tai lisähinta matkalaukun mukaan ottamisesta? Missä lentokenttä sijaitsee?

Kerro juhlasta

Jos vietät hääpäivää tai synttäreitä, älä kainostele mainita sitä ravintolassa, lentokoneessa tai hotellissa. Saat useimmiten jonkin huomionosoituksen.

Käytä alennukset

Esimerkiksi yli 65-vuotias saa hyvät alennukset VR:ltä, Matkahuollosta ja Finnairin kotimaan ja Euroopan lennoista. Finnairin nuorisoalennus on 12-25-vuotiaille. Matkatoimisto Kilroy Travels ja lentoyhtiö Blue1 myyvät opiskelijalentolippua: alle 26-vuotias nuori tai alle 33-vuotias opiskelija voi lentää esimerkiksi Kuopiosta Helsinkiin 45 eurolla.

Koko potti kerralla

All inclusive -paketti voi olla joskus kaikista edullisin lomavaihtoehto, esimerkiksi jos mukana on alati nälkäisiä teinejä. Paketti kattaa syömiset ja juomiset hotellin alueella koko loman ajan. Usein hintaan kuuluu myös vapaa-ajanpalveluja

Teksti: Eija Aatela

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 6/2009