Istanbulista jokainen voi sekoittaa haluamansa cocktailin. Kaupunki on kirjaimellisesti silta Euroopan ja Aasian välillä.

Moderni metropoli

Paras tapa aloittaa tutustuminen Istanbuliin on kierrellä Taksimin aukiolta lähtevällä Istiklal Caddesilla. Turkin tunnetuinta kävelykatua reunustavat lukuisat kahvilat, kaupat, elokuvateatterit, kirkot, moskeijat, baarit ja ravintolat. Heti Istiklalin alkumetreillä levykaupoista tulviva turkkilainen ja kreikkalainen musiikki tempaisee mukaansa Istanbulin eteläeurooppalaiseen tunnelmaan.

Konstantinopolin kulmilla

Monet Istanbulin historiallisista turistinähtävyyksistä sijaitsevat Sultanahmetin ja Beyazitin kaupunginosissa. 1460-luvulla rakennettu vanha basaari on jokaisen shoppailijan paratiisi. Kävelymatkan päässä basaarista löytyy muinaisen Konstantinopolin keskusta. Kaupungin tunnetuimmalla aukiolla, 390-luvulla rakennetulla hippodromilla, yleisöä viihdyttivät pahamaineiset tanssijattaret, gladiaattorit ja Afrikasta tuodut pedot. Hippodromia vastapäätä sijaitsee Hagia Sofia eli Pyhän viisauden kirkko, joka on bysanttilaisen taiteen suurin arkkitehtoninen saavutus. Hagia Sofiaa vastapäätä kohoaa Sinisenä moskeijana tunnettu Sultanahmetin moskeija.

Suurkaupungin merielämää

Euroopan puolella olevasta Ortaköyn satamasta järjestetään päivittäin useita Bosporinsalmen risteilyjä. Reitti vie matkailijat Ortaköystä vanhojen pitsitalojen ohi Istanbulin kahden valtavan sillan alitse Mustallemerelle. Myös automatka Euroopan ja Aasian yhdistävän sillan yli on unohtumaton kokemus. Molemmilta silloilta avautuvat henkeäsalpaavat näköalat Bosporinsalmelle ja kahden maanosan alueelle levittäytyvään kaupunkiin.

Ostoksilla Aasiassa

Aasian puolella näkemisen arvoisia paikkoja ovat palmujen ympäröimät ostoskadut. Aasian puolella voi kuljeskella myös Kadiköyn kaupunginosassa, jossa pidetään tiistaisin kymmenien kortteleiden alueelle levittyvät katumarkkinat.

Reetan shoppailuvinkkejä:

Metro City: Pilvenpiirtäjän alakerroksissa sijaitsevasta ostoskeskuksesta löytyy turkkilaisia ja kansainvälisiä merkkiliikkeitä ja ravintoloita.

Cevahir: Uudesta ostoskeskuksesta löytyvät useimmat kansainväliset ketjut, esimerkiksi Next ja Debenhams.

4. Levent Pazarin vaatemarkkinat: Tiistaisin 4. Leventin lähiössä pilvenpiirtäjien äärellä.

Rumeli Caddesi: Trendikkäitä vaatekauppoja ja kahviloita, myös edullisia.

Teksti: Reeta Çevik Kuva: Turkin valtion matkailutoimisto

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 4/2006