Irlannin lounaiskärjessä sijaitsevalle saarelle pääsee vain sään salliessa.

Jyrkkää kalliota, ruohoa ja erikoisia kalliomuodostelmia. Skellig
Michaelin kaltaista paikkaa on mahdoton kuvitella kuvien perusteella. Vaikutus perustuu eristyneisyyteen ja luonnon läsnäoloon. Täälläkin oli valtavasti lintuja. Majakan automatisoinnin jälkeen saari on ollut asumaton. Yöpyminen ei ole sallittua eikä saarella ole edes wc:tä. Eväät pitää tuoda mukanaan.

Perillä oloon varatut kaksi tuntia tuntuu sopivalta ajalta. Palatessa tuuli on noussut, aallot pärskivät veneen yli. Miehistö jakaa pressua suojaksemme. Silti kastumme. Takaisin Portmageehen päästään reilut neljä tuntia lähdön jälkeen. Tuntuu, että 45 euron retkihinnalle on saanut täyden vastineen.

Dublinista junat Irlannin lounaisosiin lähtevät Heustonin asemalta. Juna vaihdetaan Killarneyssä tai Traleessa linja-autoon, joka menee arkisin kahdesti päivässä Cahersiveeniin. Sieltä pääsee Portimageehen parhaiten taksilla. ­Bussi kulkee vain muutaman kerran viikossa. Junamatka Dublinista Killarneyhyn kesti yli kolme tuntia ja bussikyyti Cahersiveeniin pari tuntia. Taksimatka vei 20 ­minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Niskanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

www.irishrail.ie                       
www.buseireann.ie
www.kerrytransport.ie
Venefirmat, majoitus: 
wikitravel.org/en/Skellig_Michael 

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 5/2014, sivu 11.


Sisältö jatkuu mainoksen alla