Tokio on kallis kaupunki, jossa hintavia hotelleja, tavarataloja ja ravintoloita riittää. Halvemmallakin pääsee, kun tietää mihin suunnistaa.

Tokiossa liikkumista hankaloittaa se, että vain suurimmilla kaduilla on nimi. Osoitteet annetaan alueen, korttelin ja talon numeroina, mutta numerointi ei noudata kotona totuttua järjestystä. Suunnistamista helpottaa, kun painaa mieleensä maamerkkejä kuten tietyn rakennuksen tai liikkeen, jonka kohdalta kääntyä. Japanilaiset ovat ystävällisiä, mutta he ymmärtävät englantia luettuna paremmin kuin puhuttuna. Kun kysyt tietä, näytä tekstinä osoite, jota haet.

Kiertoajelulle

Hyppää ympyrälenkkiä ajavan Yamanote-line -junan kyytiin. Juna ei sukella tunneleihin, joten saat hyvän maisemakierroksen Tokion sydämessä ja pääset aina takaisin samalle asemalle. Minimimaksu on noin 1,30 euroa.

Museoon

Tokiossa on valtavasti erilaisia museoita, joten kiinnostavimmat kannattaa poimia etukäteen. Uenon puistossa on monta museota. Itse puisto on rentouttava kävelypaikka, jos ihmispaljous kaduilla alkaa ahdistaa. Tosin viikonloppuisin ja varsinkin keväällä kirsikankukkien aikaan puistokin on täynnä väkeä.

Ostoksille

Omote-sandon varrella sijaitsee Oriental Bazar -liike, josta voi ostaa japanilaisia astioita, kortteja, kimonoita ja puuvillaisia jukata-takkeja. Basaari löytyy helposti, sillä talo on vanha ja kiinalaisen näköinen. Myyjät puhuvat englantia. Asakusan temppelin luona on iso ostosalue. Varsinkin viikonloppuisin väkeä on valtavasti. Sieltä voi ostaa pikkurahalla tuliaisia ja nauttia perinteisiä japanilaisia herkkuja.

Ravintolaan

Uenon aseman luona on paljon pieniä ravintoloita ja ruokapaikkoja. Siellä syöt kupillisen miso -keittoa, tonkatsu -annoksen sekä pienen salaatin ja juot vihreää teetä alle 7 eurolla. Liukuhihnasushipaikkoja on ympäri Tokiota. Shinjukun aseman lähellä on yksi edullisimmista. Lautanen, jolla oli pari sushipalaa, maksoi alle euron. Vihreää teetä sai ilmaiseksi.

Väitä ruuhkat

Suur-Tokion alueella asuu noin 31 miljoonaa ihmistä. Jos et pidä väentungoksesta, vältä liikkumista ja etenkin metroa arkiaamuina kello 8-9 ja iltaisin kello 16-18. Myös perjantai-illat suurissa keskuksissa voivat olla koettelemuksia, kun on vain mentävä massan mukana. Lauantaiaamuisin liikenne seisoo kaupungista ulos ja sunnuntaisin kaupunkiin päin.

Teksti: Marita Suontausta

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 6/2006