Puolan historiallinen keskus tarjoaa houkutuksia, vireää kulttuuria ja edullisia tuliaisia.

Tässä maistiaisia:

Mariankirkko

Vanhankaupungintorin kupeessa kohoavassa pyhätössä voi hiljentyä ja katsahtaa kohti taivasta: kultaisten tähtien täplittämää sinipohjaista kattoa. Goottilaistyylinen kirkko on rakennettu 1300-1500-luvuilla. Uskonto on krakovalaisille osa elämää, joten jumalanpalvelukseen pääsee vaikka arkiaamupäivisin.

Wawelin linna

Wawelin kukkula vanhankaupungin eli Stare Miaston eteläpuolella oli satoja vuosia Puolan kuninkaallisten asuinsija sekä kruunajais- ja hautapaikka. Taideaarteita, esineistöä ja käsityöläisten taitoja ihaillessa vierähtää helposti päivä. Kannattaa varautua myös ruuhkiin.

Kansallismuseo

Monumentaalisen rakennuksen sisätilat on juuri remontoitu. Isoista saleista löytyy muun muassa viime vuosisadan puolalaisen taiteen klassikoita, vanhoja aseita, huonekaluja ja taidekäsitöitä.

Czartoryskin museo

Ehdottomasti käymisen arvoinen museo lähellä vanhankaupungin pohjoismuuria. Maalausten, aseiden ja muiden arvoesineiden kokoelmat keräsi ruhtinatar Izabela Czartoryska 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Talon hitti on Leonardo da Vincin Neito ja kärppä vuodelta 1482.

Bunkier Sztuki

Kehäpuiston laidalla sijaitseva Taidebunkkeri on nimensä veroinen: raakaa harmaata betonipintaa ja tylyjä pilarinkulmia 60-luvun brutalismin tyyliin. Esillä on nykytaiteen vaihtuvia näyttelyitä - maalauksia, veistoksia ja tilateoksia. Bunkier Café jatkaa gallerian tieltä puretun vanhan taiteilijakahvilan perinteitä.

Kazimierz

Vanha juutalaiskaupunginosa Kazimierz jää Veikselin, rautatien sekä Krakowska- ja Starowi?lna-katujen rajaaman alueen sisään. Toisen maailmansodan aikaisissa vainoissa Krakovan noin 65 000 juutalaisesta jäi henkiin noin 2 000. Alueella kuvattiin 1993 valmistunutta Steven Spielbergin elokuvaa Schindlerin lista.

Jokiristeilylle ja pyörän selkään

Micha Bisping vuokraa polkupyöriä Vanhankaupungintorin lounaiskulmassa. - Jos saisin vieraita Suomesta, veisin heidät veneristeilylle Veikselille. Myös polkupyörällä on hauska ajella ympäri Krakovaa

Teksti: Matkaoppaan toimitus

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 5/2006