Rodoksella herkutellaan ja sukellellaan.

<MN kuva wide />

Rodoksen lännenpuoleinen Tuulinen ranta ei ole tällä kertaa nimensä veroinen. Puhuripäivinä aallot kohoavat surffattaviin korkeuksiin, mutta nyt ei tukka hulmua juuri nimeksikään. Tänään turkoosinkirkasta vettä käytetäänkin aivan muuhun toimintaan: pinnanalaiseen maailmaan tutustumiseen.

– Viidentoista metrin päästä rannasta alkaa 20 metrin syvänne, ja parhaina päivinä näkyvyys on 30 metriä, kertoo sukeltaja Jimmy Moshou ja viittoo merelle päin.

Brian Petersiä hymyilyttää. Hänellä on molskimiseen aikaa yhdeksän tuntia, ennen kuin täytyy taas lähteä seilaamaan.

– Olen töissä amerikkalaisella loistoristeilijällä ja sukellan satamissa aina kun mahdollista, hän kertoo.

Eipä tulisi ensimmäisenä mieleen tulla sukellusmatkalle Rodoksen 60 000 asukkaan kaupunkiin. On yllättävää, että vedenalaiset näköalat avautuvat aivan keskustan rannoilta. Paikka ei siis ole pelkkää diskopoppia ja rantalöhöilyä, vaikka toki niihinkin on mahdollisuus.

– Entinen tyttöystäväni on muuten Turusta, Jimmy kertoo ja alkaa hehkuttaa Suomen sukellusoloja. Mieleenpainuvimpia olivat talviset sukellusreissut jään alla Turussa.

Jimmy ei ole ainoa vaaleaverikköjen nalkkiin jäänyt, sillä Rodos on tunnettu suuresta suomalaisesta asukasmäärästään. Mutta mikäs siinä. Helsingistä pääsee neljän tunnin lennolla paikkaan, jossa aurinko paistaa, vesi on kirkasta ja ruokakin vielä jumalaisen hyvää ja annokset suuria. Ei ihme, että Kreikka on taas todella kuuma kohde ja maailman jetset-väkikin on alkanut virrata sinne entistä ahkerammin.

Ruokaherkut x 3

1) Salaatin salaisuus

– Suola, pippuri, oliiviöljy ja vinegretti, painottaa ravintoloitsija Manolis Anastasialis. Siinä ovat kreikkalaisen salaatin tärkeimmät ainesosat. Kun ravintolassa saa eteensä lautasellisen vihreää, vasta kastike ja tietysti fetajuusto tekevät siitä kreikkalaisen.

– Ruoka pitää aina maustaa itse, Anastasialis vielä muistuttaa.

Kreikkalaisesta ravintolasta ei löydy paikallista, joka ei olisi heti maustepurkkien kimpussa ruuan eteen saatuaan. 

2) Viilennystä jääkahvilla

Kreikkalaiset ovat täysin hurahtaneita kahviin – jopa suomalaiset ja italialaiset näyttävät jäävän kakkoseksi. Aurinko paistaa Rodoksella 280 päivää vuodesta, ja frappéja kuluu urakalla. Tämä kreikkalainen jääkahvi on höystetty jäillä ja maun mukaan myös kylmällä maidolla. Makeusasteen voi määritellä itse: sokeria, makeutusainetta tai ei kumpaakaan.

3) Suut makiaks!

Kreikkalaiset ovat aivan hulluina herkkuihin.

– Yleistä on, että kakkupalan päälle tilataan kolme palloa jäätelöä, kertoo Gelo Blu -kahvilassa työskentelevä argentiinalainen Mariana Pomilio.

Gelo Blu on paikallisten suosikkipaikka Lindoksen kaupungin keskustassa. Perille pääsee vastaantulijoilta kysymällä, sillä sokkeloisilla kujilla eivät mitkään maailman osoitteet auta. Paikka täyttyy paikallisista neljän jälkeen iltapäivällä ja sunnuntaisin herkut tekevät parhaiten kauppansa.

<MN kuva wide />

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.