Suomalaiset tahtovat matkoja, jotka on räätälöity omien haaveiden mukaan.
Suomalaiset tahtovat matkoja, jotka on räätälöity omien haaveiden mukaan.

Suomalainen tahtoo hienoon hotelliin ja ottaa mummon mukaan.

Nyt mennään Italiaan viinitiloille, Intiaan joogaamaan ja Kreikkaan purjehtimaan.

Teemalomien lisäksi suomalaiset janoavat yhä aidompia kokemuksia ja kosketusta paikalliseen väestöön. Valmismatkoista suosiossa ovat kiertomatkat, joilla piipahdetaan paitsi nähtävyyksillä myös paikallisissa kylissä.

Esimerkiksi Mekong-jokea risteillessä näkee vanhoja temppeleiden lisäksi luontoa ja kyliä, joita turismi ei ole vielä tärvännyt.

Suomalaiset kaipaavat myös persoonallisuutta. Yhä useampi tahtoo matkan, joka on räätälöity juuri omia haaveita vastaavaksi.

Matkatoimistot myyvät yksilöllisiä reissuja, mutta unelmaloman voi järjestää itsekin. Kotikoneella on helppo naputella sopivat lennot ja hotellit.

1. Lähi-itä jee, Bulgaria buu!

Lähi-idän kohteet, esimerkiksi Egypti ja Oman, ovat vetäneet viime vuosina yhä enemmän lomakansaa. Niihin on siedettävän lyhyt lentomatka ja kohteissa riittää aurinkoa ja nähtävää.

Karumpi kohtalo on kohdannut Bulgariaa, johon massat lensivät vielä muutama vuosi sitten. Maa menettää jatkuvasti suomalaiskävijöitä, joten Sunny Beachista ei taida tulla samanlaista ikisuosikkia kuin Kreikan ja Espanjan aurinkokohteista.

2. Kohde läheltä

Lama pukkaa päälle ja ilmastovastuu painaa kansaa. Niinpä lähimatkailun suosion ennustetaan kasvavan. Kesällä rantalomaa voi viettää Välimeren sijaan Pärnussa, ja Göteborg on trendikäs kaupunki siinä missä Lontookin.

Myös kotimaan matkakohteita odottaa renessanssi. Miksi lentää patikoimaan Alpeille, kun Kolilla on niin upeaa! Iso osa suomalaisista ajattelee jo näin, sillä Suomen Gallupin kyselyssä kolmannes vastaajista kertoi tietoisesti vältelleensä lentämistä tai suosineensa kotimaan matkailua.

3. Aikuiset reilaavat

Interrailistä poistettiin vyöhyke-rajat pari vuotta sitten, ja reilauksen suosio on kasvanut. Reiliä ei ole pakko toteuttaa minibudjetilla nukkumalla öitään junan käytävillä. Kypsä ja vakavarainen matkaaja voi buukata mieluisat istumapaikat ja hotellit etukäteen.

4. Yhdessä reissuun

Vaikka keskivertosuomalainen reissaa yhä ydinperheen kanssa, yhä useammin kolme sukupolvea matkustaa yhdessä. Isovanhemmat voivat vahtia lapsia altaalla, kun äiskä ja iskä käyvät kahdestaan snorklaamassa.

5. Majoituksessa ekoa ja luksusta

Huippuhotellit: Laatu on valttia: suomalaiset valitsevat nyt neljän ja viiden tähden hotelleja. Etenkin oman huoneen pitää olla viihtyisä ja hyvin varusteltu.

Oma porukka: Lapsiperheet tykkäävät olla keskenään, kun taas ilman lapsia reissaavat viihtyvät aikuisten omissa hotelleissa. Esimerkiksi Tjäreborgilla varataan ensimmäisinä erityisesti lapsiperheille ja vain aikuisille tarkoitetut hotellit.

Ympäristöasiat: Ympäristöasiat mietityttävät matkaajia, ja se näkyy hotellitarjonnassa. Esimerkiksi Finnmatkat avaa ensi kesänä Rodokselle hotellin, joka on yhtiön ensimmäinen lähes hiilidioksidineutraali hotelli. Sen uima-altaat lämmitetään aurinkopaneeleilla ja suihkuvedet käytetään puutarhan kastelemiseen.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.